Veterinär släpper bok om att slippa veterinären

Veterinär släpper bok om att slippa veterinären
Veterinären Marie Jury släpper boken ”Så slipper du veterinären: Handbok för hundägare”. Där delar hon med sig av tips och råd till hundägare som vill hjälpa sin hund till god hälsa och samtidigt undvika onödiga veterinärbesök.

— Det jag tycker är sorgligast med mitt yrke är när jag ser djur lida av allvarliga problem som helt hade kunnat undvikas genom förebyggande vård och god djurskötsel hos ägaren. Det är hundägaren som bär ansvaret för sin hund, bestämmer vad den ska äta, hur mycket den ska motionera och hur den får sina övriga behov uppfyllda. Varje dag, i ur och skur, under hela hundens liv. Kloka val är viktiga för hundens hälsa eller ohälsa och liv eller död. Att hjälpa djurägare med dessa val är grunden i min hundfilosofi, säger Marie Jury.

I boken berättar hon på ett lättförståeligt sätt om sjukdomar och problem som kan drabba hunden från valpstadiet och genom livet. ”Så slipper du veterinären” är tänkt att användas både förebyggande och akut, så att hundägare när det är möjligt kan hjälpa sina hundar i hemmet snarare än att behöva åka till ett djursjukhus eller en veterinärmottagning. Boken är skriven i samarbete med journalisten och författaren Helén Bjurberg. Den är pedagogiskt upplagd med ett ämnesområde per kapitel och rikt illustrerad med vackra och informativa bilder av fotografen Linus Bokehsius.

Marie Jury är smådjursveterinär och allmänkirurg på husdjur, och ofta anlitad som expert för tv och tidningar. Tillsammans med sin man Ashley Jury driver hon Väsby Djursjukhus. Hon ingår även i juryn till VeterinärMagazinets stora pris Årets Veterinär.

Bilden föreställer Marie Jury. Foto Linus Bokehsius