”Fyradagarsvecka bäst för personalen”

”Fyradagarsvecka bäst för personalen” Ida Wallin, ägare till Kronobäcks Veterinärklinik, satsar på kortare arbetstid för sin personal

Den enklaste åtgärden är ibland den bästa. På Ida Wallins kliniker har man infört fyradagarsvecka med bibehållen lön. Frånvaron ligger på ett minimum medan trivseln är maxad.

Ida Wallin äger och driver två kliniker i Småland: Kronobäcks Veterinärklinik i Mönsterås, samt Lindsdals Veterinärklinik norr om Kalmar. Den första startade hon 2020, mitt i pandemin, den andra har hon haft lite över ett år. Totalt har hon 21 anställda.

–Jag jobbade som leg djursjukskötare på de stora kedjorna, men kände att något fattades. Jag vill skapa något eget som skulle präglas av värme och glädje i kundbemötandet, och där de anställda trivdes och ville vara kvar, säger hon.

Ida Wallin identifierade arbetsmiljön som central för att de andra bitarna skulle falla på plats. Det finns mängder av litteratur, kurser och övningar i det ämnet, men ibland är den enklaste lösningen också den rätta: Ida beslöt sig för att införa fyradagarsvecka med bibehållen lön. Omställningen ägde rum i januari 2022.

–Hur man än vrider och vänder på det, är det återhämtningen som är det viktiga för att man ska orka med ett jobb som ofta är stressigt och krävande. Det räcker inte med fredagsfika, säger hon.

Förra året omsatte hennes företag nästan 20 miljoner, och vinsten blev omkring 1 miljon. Det är en avkastning som ligger aningen över bankernas bästa fastränta, och det är Ida Wallin är nöjd med. Pengarna återinvesteras genom att företaget satsar på utbildning och utrustning.

Ida Wallin har svårt att mäta de ekonomiska för- och nackdelarna kopplat till sättet att arbeta, eftersom företaget under alla fyra år har expanderat i snabb takt.

–Men utan fyradagarsveckan hade jag haft högre kostnader för sjukskrivningar och rekryteringar, och jag hade fått mer administration i samband med det, säger hon.

Det är värt mycket att ha en trevlig arbetsmiljö där personalen mår bra, känner sig återhämtade och vill stanna kvar, anser Ida.

–Det gör att vi orkar driva ett förbättringsarbete och ta de utmanande samtalen med varandra och med kunderna. Vi får väldigt fin feedback från våra kunder, säkert beroende på att vi orkar lyssna på dem och bemöta dem på rätt sätt.

Ida Wallin önskar att fler kliniker skulle våga prova att sänka arbetstiden.

–Det är det enda sättet jag kan se som verkligen fungerar. Kortare arbetsdagar leder ofta till mer stress, så det är bättre att ha ledigt en hel arbetsdag.

Enligt Ida Wallin finns det mycket forskning som visar på fördelarna med fyradagarsarbetsvecka. Hon har själv föreläst om det och berättat om vad som fungerat på hennes företag. Ett tips är att kolla upp organisationen 4 Day Week Global (www.4dayweek.com), som påbörjat pilotstudie i Sverige.

–Man kan anmäla sig till att vara med och testa, säger Ida Wallin.

Text: Ingrid Kindahl Bilden föreställer klinikägaren Ida Wallin.