Veterinärer som avlivar ofta kan själva få suicidtankar

Veterinärer som avlivar ofta kan själva få suicidtankar

En norsk studie visar att veterinärer som ofta avlivar djur, själva kan drabbas av suicidtankar, rapporterar flera medier.

Huvudförfattare till de norska studien är Helene Seljenes Dalum, som VeterinärMagazinet skrivit om tidigare. Studien visar bland annat att det finns en koppling mellan att avliva djur fem gånger i vecken eller mer och allvarliga självmordstankar hos veterinärer.

Till Svt Halland säger Eleonor Fredler, ordförande i Sveriges Veterinärförbund, att hon kan se att det avlivningar av djur kan vara en bidragande orsak till ett veterinärer är överrepresenterade i självmordsstatistiken. Men enligt henne finns även andra orsaker, som högarbetsbelastning, kritik och trakasserier mot veterinärer på sociala medier.

Det kan också vara pressande att behöva stå till svars för höga djursjukvårdspriser inför djurägare säger Eleonor Fredler till Svt Halland. Hon ger som exempel att det är tärande att behöva säga att till en djurägare som inte kan betala för en behandling, att djuret måste avlivas. Hon efterlyser bättre stöd för veterinärer i det dagliga arbetet.

Länk till den norska studien här

Källa: Svt Halland