Årets blodgivarhund är utsedd

Årets blodgivarhund är utsedd Årets blodgivarhund - Sören som är en sjuårig engelsk springer spaniel. Foto: AniCura

För femte året i rad har AniCura utsett Årets Blodgivarhund i samband med den internationella blodgivardagen. Nominerade hundar från hela Sverige deltog, men det var den sjuåriga engelska springer spanieln Sören som tog hem titeln. Sören hedrades med ett besök på TV4 Nyhetsmorgon i dag, där hans fina insats uppmärksammades.

Utmärkelsen Årets blodgivarhund anordnas av AniCura för att uppmärksamma hundägare på hur viktig blodgivning är för svensk djursjukvård. Hundar från kliniker i hela landet har nominerats och i dag dagen innan den internationella blodgivardagen, korades vinnaren. Sören, en engelsk springer spanielhane från Hjorthagen blev juryns val och fick gästa TV4 Nyhetsmorgon. 

– Det känns jätteroligt att Sören fått den fina titeln Årets Blodgivarhund och på så sätt kunna uppmärksamma fler på att hundar precis som vi människor kan vara blodgivare. Sören är lite av tryggheten själv vid blodtappningar. Han hoppar snabbt upp på bordet, lägger sig på sidan och ligger stilla under den tid som blodtappningen sker. Sen kommer den goda belöningen – korven, säger Sörens matte Silja Hagström.

Matte säger även att Sören verkligen gillar att komma till Bagarmossensdjursjukhus han kollar direkt efter tjejerna i blodgivarteamet.

– Sörens fina arbete som blodgivare är lite av en win-win. Samtidigt som Sören ges möjlighet att rädda andra hundars liv, så får vi också veta att Sören är frisk och mår bra. Har man en hund som är lugn och väger mer än 25 kg tycker jag verkligen att man ska fundera på att anmäla sin hund som blodgivare. Det är en viktig insats som räddar liv, säger Silja Hagström.

Utsedd av en jury

Juryn har utgått från ett antal kriterier när de utsåg vinnaren. Sörens engagemang och det stora antalet blodgivningar har vägt tungt.

– Som tidigare år har det varit tuff konkurrens och vi har haft många starka kandidater. Men Sörens långa erfarenhet och stora engagemang blev ändå avgörande. Tillsammans med sin matte har Sören till och med åkt tillbaka till Stockholm från semestern på Gotland för att lämna blod. Tack vare honom har vi lyckats rädda livet på många hundar, vilket gör honom till en riktig hjälte. Vi hoppas att han inspirerar andra hundägare att låta sina hundar bli blodgivare, säger Sandra Douglas, Juryordförande och chefsveterinär på AniCura.

Juryns motivering: Sören är en trogen blodgivare som ställer upp i alla lägen, och har till och med tagit sig in till djursjukhuset från Gotland för blodgivning. Sören är alltid på gott humör när han utför sin livräddande insats. Han har under sina år som blodgivare lämnat blod 16 gånger och därmed bidragit till att ha räddat många hundliv. Med sitt långa och trogna engagemang som blodgivarhund är han en given vinnare.

Om Årets Blodgivarhund
Årets Blodgivarhund är ett initiativ av AniCura för att uppmärksamma de hundar som idag lämnar blod och räddar liv, men också för att inspirera andra hundägare att låta sina hundar lämna blod. 

Vinnaren har utsetts av juryn:
Sandra Douglas, chefsveterinär på AniCura
Helena Skarp, chef för avel och hälsa på Svenska Kennelklubbens Kansli (SKK)
Bodil Ström Holst, Leg vet, docent, specialist i reproduktion hos hund och katt, Dipl ECAR och universitetslektor i sällskapsdjurens hälsa och sjukdomar, särskilt hund och katt, med rektors samverkansuppdrag