Här är Sveriges mest kattälskande kommuner

Här är Sveriges mest kattälskande kommuner Landets mest kattäta kommun finns i Småland. Foto: Adobe Stock

Landets mest kattäta kommun finns i Småland, medan flera kommuner från Norrbotten hamnar längst ner på listan. Det visar en undersökning av Kattly.se, som har sammanställt statistik från Jordbruksverket och SCB.

Totalt fanns det 423 000 registrerade katter och 278 000 registrerade kattägare i Sverige vid årsskiftet 2023/2024, enligt statistik från Jordbruksverket. Det innebär att genomsnittet för hela landet är 40 katter per 1000 invånare.

– Det faktiska antalet katter är sannolikt högre än vad statistiken visar. Från och med 1 januari 2023 ska varje katt vara ID-märkt och registrerad hos Jordbruksverket, men det är inte alla kattägare som känner till att man ska registrera sin katt, säger Joakim Flisberg, grundare av Kattly.se.

Småland sticker ut

Sammanställning  visar att landets mest kattälskande kommun finns i södra Sverige – i småländska Torsås fanns det 84 katter per 1000 invånare. Strax bakom finns Lekeberg (Örebro län) och Heby (Uppsala län), båda hade drygt 82 katter per 1000 invånare. Av landets län hamnar Gotland i topp med 74,9 katter per 1000 invånare.

I botten av listan finns två kommuner från Norrbotten – Kiruna och Pajala. Där fanns det endast 14,1 och 15,5 katter per 1000 invånare. Norrbottens län hade den näst lägsta siffran (27,0), bara Stockholms län (26,3) hade färre katter sett till antalet invånare.

Katternas snitt för hela landet var 40,1 katter per 1000 invånare. Jämfört med antalet hundar är det en låg siffra. Vid årsskiftet fanns det 106,4 hundar per 1000 invånare, enligt statistiken från Jordbruksverket.

Läs mer hos Kattly.se