SVA bjuder in till webbinarium om lägesbild för fågelinfluensa hos kor i USA

SVA bjuder in till webbinarium om lägesbild för fågelinfluensa hos kor i USA Webbinarium som ger en lägesbild om smittspridning av fågelinflusen bland däggdjur. Foto: Adobe Stock

I USA har mjölkkor i flera delstater drabbats av fågelinfluensa. Även personer som hanterat infekterade kor har smittats. Statens veterinärmedicinska anstal (SVA) och Folkhälsomyndigheten vill stärka kunskapen inom området och delar därför ett  webbinarium som ger en uppdaterad lägesbild.

Webbinariet riktar sig främst till alla som arbetar med zoonotiska frågor inom folk- och djurhälsa och veterinärer som arbetar kliniskt.

Webbinariets upplägg:

  • Kammy Johnson, veterinär och epidemiolog på USA:s veterinärmyndighet APHIS (Animal and Plant Health Inspection Services) ger en uppdaterad lägesbild för fågelinfluensa i USA.
  • Siamak Zohari, virolog på SVA berättar om virusets anpassning till däggdjur och de svenska virusstammarna som påvisats.
  • Magnus Gisslén, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten pratar om den zoonotiska aspekten och lägesbilden för humansidan.
  • Moderatorer för webbinariet är Karl Ståhl, statsepizootolog på SVA och Karin Olofsson-Sannö, biträdande statsveterinär på SVA.

Länk till webbinariet klicka här: