Tumme upp för Distriktsveterinärernas offentliga prislista – från Sveland

Tumme upp för Distriktsveterinärernas offentliga prislista – från Sveland Sveland anser att veterinärbolag, djurägare och försäkringsbolag alla har ett ansvar att börja samarbeta för att det ska vara möjligt att stoppa den ohållbara kostnadsutvecklingen för djurägare. Foto: Adobe Stock

Sveland Djurförsäkringar ger tumme upp till Distriktsveterinärernas grepp att ha en offentlig prislista på hemsidan. Syfte med prislistan är att ge djurägare en chans att bli mer delaktiga i vården av sina djur.

Att i förväg sätta en prislapp på vård av ett djur är svårt, men inte omöjligt. Det har Distriktsveterinärerna visat genom sin offentliga prislista, skriver Sveland i ett pressmeddelande.

I listan hittar djurägare priser för de vanligaste åtgärderna och behandlingarna för att få en ungefärlig prisbild innan de bokar ett veterinärbesök.

– Det är svårt att sätta ett exakt pris på en vårdinsats innan vi har sett djuret eftersom alla djur och sjukdomsfall är unika. Men genom vår prislista kan djurägaren få en ungefärlig bild av hur mycket något kommer att kosta, om det handlar om cirka 1 000 eller om cirka 10 000 kronor, säger Petra Wadlund Lindh, teamledare för Distriktsveterinärernas prisgrupp.

Skapar större transparens 

Med prislistan vill Distriktsveterinärerna ge djurägare en chans att bli mer delaktiga i vården av sina djur, samt att skapa en större transparens. Veterinärbolaget upplever att både djurägare och kliniker är dåliga på att prata om pengar, trots att båda parter vet att ett besök kommer att kosta.

– Genom vår prislista har vi öppnat den dörren redan innan djurägaren tar kontakt och det gör dialogen lättare. Har djurägaren redan en ungefärlig uppfattning om vad vården kommer att kosta, blir det lättare för personen att vara med och bestämma hur man ska gå vidare med ytterligare insatser, säger Petra Wadlund Lindh och fortsätter:

– Alla vinner på att veterinärbolag, försäkringsbolag och djurägare är transparenta. Med transparens blir dialogen bättre parterna emellan och det blir lättare att ta rimliga beslut för djurens bästa.

Hoppas det ska inspirera fler at följa efter

Sveland anser att veterinärbolag, djurägare och försäkringsbolag alla har ett ansvar att börja samarbeta för att det ska vara möjligt att stoppa den ohållbara kostnadsutvecklingen för djurägare.

– Att alla veterinärbolag är pristransparenta är det viktigaste för att skapa förändring, anser vi. Vi är övertygande om att veterinärbolag, precis som andra privata vårdbolag, kan ge prisindikationer som kunden får ta ställning till innan och under behandlingen av ett djur. Distriktsveterinärerna visar att det är fullt möjligt och nu hoppas vi att det ska inspirera fler veterinärbolag att göra samma sak, säger Linda Kreutz, vd för Sveland Djurförsäkringar.

Källa: Sveland Djurförsäkringar