Från tidningen: Cajsa Isgren arbetar i två länder

Cajsa Isgren är något så ovanligt som diplomate inom såväl hästkirurgi som sporthästmedicin och rehab och därtill utbildad i veterinär kiropraktik. En vecka i månaden är hon på Evidensia Specialisthästsjukhuset i Helsingborg, övrig tid håller hon på att bygga upp en egen praktik i England.
Text: Ingrid Andersson
Den här texten publicerades först i nummer 7 av VeterinärMagazinet.
Att svenska Cajsa bor i England, beror på att hennes föräldrar flyttade dit 1998.
– Planen var att vi skulle stanna i två år, men hela familjen är fortfarande kvar i Storbritannien, säger hon och skrattar. Min bror och jag gick i skolan här och rotade oss och fick kamrater. Senare gick jag veterinärutbildningen här också.
Nu bor Cajsa i norra Devon. Hon är gift och har två små barn, och på den egna gården håller hon på att bygga upp Exmoor Equine Clinic, för att driva verksamhet hemma.
– Jag har tidigare arbetat på en specialistklinik i området, lite mindre än Helsingborg. Efter några år där kände jag mig mogen att säga upp mig och på sikt bygga upp något eget.
– På den kliniken hade vi många galoppörer som patienter, det skiljer sig från Sverige där det är fler travare. Men galoppsporten är mycket stor i England. Fallen var mest de vanliga: kolik, sårskador och planerade operationer. Det kom in en del jakthästar också, men eftersom många av dem inte är försäkrade, kan de ibland avlivas i stället för att opereras — till exempel på grund av att de fått in en tagg i leden under rävjakt.
Hästen är mer sällskapsdjur i England
Det fanns även vanliga sporthästar bland patienterna, men Cajsa har noterat att i jämförelse med Sverige finns en stor kategori engelska hästägare som har hästen mest som ett sällskapsdjur.
– De hästarna rids knappast alls och ägarna är mindre ambitiösa med sin hästhållning. Jag skulle säga att det gäller 20 till 30 procent, de bildar en egen kategori hästägare. I Sverige används hästar mer till sport, på alla nivåer.
– Sedan är det inte lika utbrett att försäkra hästar i Storbritannien som det är i Sverige, men fler än till exempel i Spanien och Italien. Samtidigt har taket för veterinärvård inom försäkringarna inte höjts på 25 år, det ligger fortfarande på femtusen pund.
Var fjärde vecka åker Cajsa över till Helsingborg och tar mycket av jourarbetet där.
– Jag är där en vecka varje månad och försöker att jobba när det är sportlov och på helgerna, så att de andra veterinärerna får avlastning. Jag arbetar mest med de akuta patienterna och en del utvalda patienter för kirurgi och hältutredningar.
– En bidragande orsak till att jag jobbar i Sverige också, är att bilddiagnostiken med CT i Helsingborg är fantastisk. Och så vill jag gärna hålla liv i mina kunskaper genom att möta svåra fall och de kommer ofta till Helsingborg. Jag trivs väldigt bra i Helsingborg, där finns ett trevligt team som jag har känt i många år.
Holistisk blick
Cajsa Isgren är diplomate inom såväl kirurgi som sportmedicin och rehab för hästar. Dessutom har hon vidareutbildat sig i kiropraktik på häst.
– Jag vill ha en holistisk syn på hästen och se vad det är som gör att en viss typ av skador uppkommer på olika hästar och varför en del hästar tillfrisknar mycket bättre än andra. Så kiropraktik och rehab intresserar mig mycket och som kirurg får jag många frågor om hur hästen ska rehabiliteras efter operationen.
– I Helsingborg blir jag inte så inblandad i rehab, eftersom jag är där så kort tid varje gång och inte kan följa upp patienten, men på min egen klinik hoppas jag att kunna inkludera rehab i behandlingarna.
Cajsa är i full färd med att planera och börja bygga den egna kliniken hemma på gården och räknar med att kunna öppna nästa år. Där kommer hon till en början att kunna erbjuda stående kirurgi och senare är tanken att det ska bli en operationssal också och även ett vattenband för rehab.
– Men allt kostar massor att sätta upp, så det får komma efterhand. Med två små barn blir det inte så mycket tid över heller, säger Cajsa som dock hittills verkat ha en god förmåga att strukturera upp vardagen så att hon kan pendla mellan arbete i två länder.
Faktaruta
Cajsa Isgren tog veterinärexamen 2008 vid Royal Veterinary College och blev diplomate i kirurgi 2018, diplomate i sportmedicin och rehab 2023. Utbildad i veterinär kiropraktik 2022. Titelraden efter hennes namn är lång: BVetMed MSc CertAVP (ESO, ESST, ED) DipECVS DipECVSMR PhD MRCVS.

Bild från VeterinärMagazinet nummer 7/2024.
Texten publicerades först i nummer 7/2024. Vill du prenumerera klicka här: