Från tidningen: ”Neurologi är det roligaste jag vet”

Från tidningen: ”Neurologi är det roligaste jag vet” Förra året blev Abtin Mojarradi nominerad till Årets Veterinär, både för sitt fina bemötande av djurägare och förmågan att dela med sig av sina kunskaper till kollegor. Foto: Rebecca Walldén

Många veterinärer skyggar inför neurologiska sjukdomar och tycker att de verkar komplicerade. Abtin Mojarradi vid Awake Helsingborg tycker tvärtom att de är oerhört stimulerande och intressanta.

Text: Ingrid Andersson

Den här texten publicerades först i nummer 3/2025 av VeterinärMagazinet. Vill du prenumera klicka här:

Abtin Mojarradi är en av landets få specialister inom neurologi och när han för snart tio år sedan upptäckte detta ämnesområde, blev han snabbt biten.

– I början hade jag inte en aning om varken hur man undersökte eller behandlade, men jag satt mycket och tränade, läste på och fick framför allt handledning, berättar Abtin.

Numera får han patienter från hela landet och bistår kollegor med rådgivning. Till Awake Helsingborg kommer mestadels hundar och cirka 20 till 30 procent katter. Bland hundar domineras de neurologiska problemen av diskbråck och andra ryggproblem samt epilepsi. Hos katter är det främst påverkan på balanssystemet, epilepsi och neuromuskulära sjukdomar.

– Även hos hund finns det såklart neuromuskulära sjukdomar, där kommunikationen mellan nerver och muskler påverkas. Till exempel myastenia gravis, med svaghet och motionsintolerans.

Flera behandlingsalternativ

Vissa sjukdomar kräver medicinsk behandling, som epileptiker som får antiepileptiska läkemedel, medan andra kräver kirurgisk åtgärd, som cystor på ryggmärgshinnan.

Vid många tillstånd kan Abtin komma fram till en sannolikhetsdiagnos genom noggranna samtal med djurägaren om hur symtomen uppkommit och utvecklats samt ras och ålder. I kombination med de neurologiska fynden blir antalet sannolika diagnoser ofta relativt få. Vid behov genomförs MRI, ryggvätskeprov, gentester eller annan diagnostik.

Behandlingen varierar förstås, beroende på sjukdom och prognos.

– Vissa sjukdomar kräver medicinsk behandling, som epileptiker som får antiepileptiska läkemedel, medan andra kräver kirurgisk åtgärd, som cystor på ryggmärgshinnan.

– För allvarligare sjukdomar som hjärntumörer finns det också möjlighet att remittera utomlands för vissa behandlingar. Förra året skickade vi en patient med hjärntumör till Edinburgh för strålning, vilket förbättrade den hundens överlevnadstid potentiellt femfaldigt.

Diskbråck hör till det vanligaste neurokirurgiska ingreppet, men även ryggfrakturer och hjärntumörer (meningiom) hos katt kan opereras med god prognos.

– Sedan kan vi erbjuda en typ av kirurgi där det opereras in en shunt på patienter med vattenskalle, så att vätska från hjärnan leds ner till buken där den töms ut. Här krävs ett tätt samarbete mellan neurolog, kirurg och intensivvårdsveterinär.

– Jag tror vi är det enda djursjukhuset i landet som kan erbjuda sådan kirurgi, den utförs av Michael Brückner, som är Europeisk specialist i kirurgi och en av grundarna av Awake Helsingborg.

Handlar ofta om godartade tillstånd

Men symtomen lindras oftast redan efter några dagars understödjande behandling.

Positivt nog för djurägaren kan neurologiska symtom ofta handla om godartade tillstånd, även för ett djur som kommer in med akuta dramatiska symtom eller anfall som fått djurägaren att befara en hjärntumör.

– Det finns ett antal tillstånd som återgår av sig själva med primärt understödjande behandling, så att djuret kan tillfriskna helt eller leva vidare med relativt lindriga symtom. Här är kunskap viktigare än diagnostik, så att man vet vilka patienter som behöver vidare utredning och vilka som kan lämna sjukhuset med bara en telefontid och avstämning av hur tillfrisknandet går.

Ett sådant tillstånd är geriatriskt vestibulärt syndrom, då en hund av okänd anledning får en misstänkt inflammation i balansnerven, vinglar omkring, får ofrivilliga ögonrörelser och huvudlutning väldigt plötsligt. Det är ett vanligt förekommande fall där djurägaren tror att hunden har fått en hjärnblödning eller hjärntumör och befarar att den måste avlivas.

– Men symtomen lindras oftast redan efter några dagars understödjande behandling. Här kan vi veterinärer verkligen göra skillnad genom vår neurologiska kompetens, som hjälper oss att skilja dessa mer godartade tillstånd från de mer allvarliga som kräver större behandlingsinsatser.

Har behandlat stelkramp

Vi kan göra mycket för neurologiska patienter. Även om det kan låta lite skrämmande med en slang i hjärnan.

Abtin Mojarradi berättar om ett lite mer ovanligt, men för honom tydligt fall: en hund med stelkramp.

– Det är en sjukdom som inte kräver specifik diagnostik, utan diagnosen kan i stort sett ställas via hundens utseende. När vi fick in en cane corso med stelkramp för ett par månader sedan, bad jag all personal att gå och kika på hur den såg ut, så att de kunde skapa sitt eget minnesbibliotek för framtiden.

En stelkrampsdrabbad hund är spänd och stel och ögonen ser konstiga ut, eftersom tredje blinkhinnan åker upp och ögonen försvinner lite inåt och hunden gärna kisar.

– Det händer att djurägaren söker till oftalmologen först, för de tror att hunden har fel på ögonen.

– Men en stelkrampshund har inte bara ögonförändringar utan blir uppdragen i ansiktet, så kallat sardoniskt leende, och då vet man även i tidigt skede att det handlar om stelkramp. Har man en gång sett det glömmer man det aldrig. Denna hund återhämtade sig helt efter stationärvård och behandling hemma.

Bland behandlingsnyheterna inom neurologi finns stamceller och olika typer av antiepileptiska behandlingar med CBD- och MCT-oljor, liksom ny kirurgi.

– Vi kan göra mycket för neurologiska patienter. Även om det kan låta lite skrämmande med en slang i hjärnan är det något som kan göras med god prognos och det är egentligen inte värre för djuret än att laga en fraktur. All form av kirurgi påverkar djuret, men det viktiga är att det finns en acceptabel eller god prognos med så lite lidande som möjligt.

Om: Abtin Mojarradi 

Abtin Mojarradi tog veterinärexamen 2013. Efter arbete i Läckeby och Jönköping började han på Evidensia i Helsingborg 2015, där intresset för neurologi väcktes. Från 2024 på Awake Helsingborg. Specialist i hundens och kattens sjukdomar, specialist i neurologi. De egna husdjuren är två katter och sex hönor. 2024 blev han även nominerad till Årets Veterinär, både för sitt fina bemötande av djurägare och förmågan att dela med sig av sina kunskaper till kollegor.

Om: Awake akut- och specialistdjursjukhus

Plats: Helsingborg

Grundare: Anna Frennesson och Michael Brückner i juli 2024. Personalägt.

Inriktning: Akut- och specialistdjursjukhus för hund och katt. Öppet dygnet runt, året om.

Team: Närmare 50 personer, varav 13 veterinärer, fler är på gång.

Vision: Att vara familjeveterinärens förlängda arm genom akut verksamhet och specialistvård. För närvarande finns specialister inom neurologi, ögon, internmedicin, ultraljud, kirurgi och tänder.

Läs nomineringen från 2024 klicka här: