Nya Albano invigt med fanfar

Nya Albano

Nya Albano

På lördagen invigdes nya Albano, Djursjukhusgruppens storsatsning som ligger alldeles bredvid den gamla byggnaden i Danderyd utanför Stockholm. Det var smockfullt med djurägare som visades runt.

Egentligen är det fyra veckor sedan själva flytten genomfördes, berättar Louise Bley-Williamsson, den tidigare chefsveterinären som har fungerat som flyttgeneral. Hela verksamheten flyttades på tre dagar, och nu är nästan allting klart.

Invigningsfesten var komplett med tal av vd Peter Dahlberg, bandklippning av Louise Bley-Williamsson, fanfar (utförd av trumpetare klädd i Svea Livgardes uniform modell ä), ponnyridning för barnen, kaffe med de godaste kakor denna reporter har smakat på mången god dag och – så klart – rundvandring för allmänheten.

Intresset var enormt. Det väl genomtänkta systemet för rundvandringen fick överges och en traditionell kö inrättades. VeterinärMagazinet kom med en grupp som leddes av veterinären Erica Wiss. Vi gick från rehabavdelningen och vårdavdelningar med tillhörande kök i botten och upp genom huset till poliklinik, röntgenavdelning och operation på de övre våningarna. Högst upp finns personalutrymmen, labb och blodbank för hundar.

Allt var nytt och fräscht med genomtänkta detaljer som glasdörrar till stallarna, upphöjningar för förbättrad ergonomi, speciell infektionsavdelning med egen ingång, avancerat ultraljud, CT och mycket annat. Huset byggdes inte för ändamålet, men blåstes ut totalt när det tidigare it-företaget flyttat ut. Den gamla Albano-byggnaden intill har sålts.

Detta att ha flera våningar att springa emellan kommenterades på olika sätt av personalen:

– Det är väldigt mycket mer spring och mindre kontakt mellan receptionen och akutveterinären, sa någon.
– Vi kommer att bli väldigt vältränade, så någon annan glatt.

Djurägarna var i alla fall vederbörligen imponerade. Detta är ett av Europas modernaste djursjukhus, som tar emot nästan 30 000 patienter om året. Det är hårt specialiserat på hund och katt, och tar i princip inte emot några andra djurslag. På sjukhuset pågår olika specialistutbildningar – både till steg1-specialist i hundens och kattens sjukdomar och steg2-specialist i specifika ämnesområden.

– Vi är jätteglada för det här. Och vi märker redan intresse från andra. Vi kommer att rekrytera både sköterskor och veterinärer, och flera har hört av sig när de har fått höra om de nya lokalerna, säger Erica Wiss.

Foto: Magnus Svensson