Husaby Hästklinik köper travstjärnans anläggning

Travtränaren Åke Svanstedt säljer Bjertorps travanläggning till Husaby Hästklinik. I köpet ingår även anläggningens veterinärklinik, som hittills har drivits av Hallands Djurklinik.

Åke Svanstedt är en av Sveriges mest framgångsrika travtränare och ägare till Bjertorps travanläggning – en av de största i Sverige. I höst flyttar han till USA och nu är det klart att Husaby Hästklinik köper hela anläggningen, inklusive den hästklinik som finns där.

– Vi kommer att fortsätta driva och utveckla travkliniken vid Bjertorp, säger Per Johansson, delägare i Husaby Hästklinik, tidigare bland annat vd för ATG-hästklinikerna.

Tillsammans med veterinärerna Henrik Nyberg, Anna-Karin Strandberg, Karin Näsvall och Torun Mehammer startade han Husaby Hästklinik 2010. I dag finns där åtta veterinärer.

– Husaby har haft en bra utveckling sedan vi övertog driften, säger Per Johansson. Nu tar vi nästa steg, och det känns mycket spännande.

Husaby Hästklinik tar i dag huvudsakligen emot ridhästar, medan Bjertorp är inriktade på travhästar. Köpet innebär att de båda verksamheterna kan knytas närmare varandra, menar Per Johansson.

– På Husaby finns stor kompetens inom bilddiagnostik, radiologi och ultraljud. Vi planerar att även etablera en CT på Bjertorp, som kommer att kommunicera digitalt med våra veterinärer på Husaby.

På Bjertorps Hästklinik arbetar i dag två veterinärer och en djursjukvårdare. Enligt Per Johansson har de nya ägarna ännu inte tagit några beslut om hur bemanningen ska se ut i framtiden.

Husaby Hästklinik tar över Bjertorp travanläggning från och med den 1 november, och övertar driften av travkliniken från årsskiftet.

Text: Annika Rosell