”Dyrare djursjukvård sedan riskkapitalbolagen kom in”

Försäkringsbolagen Agria och Sveland menar att kostnaderna för veterinärbesök har ökat kraftigt sedan riskkapitalbolagen gått in i den svenska djursjukvården. Det skriver Expressens nättidning. Men på Evidensia och Djursjukhusgruppen tillbakavisas anklagelserna.

Expressens nätupplaga publicerar på juldagen en artikel om de senaste årens förändringar inom djursjukvården. I artikeln anklagar försäkringsbolagen Agria och Sveland branschen för att kostnaderna för veterinärbesök har ökat ”explosionsartat”.

Försäkringsbolagen hävdar att priset för en livmoderoperation har stigit med 16 procent det senaste året, jämfört med tidigare års prisökningstakt på 5 procent.

– Vi har sett under de sista två åren – och framför allt sista året – att kostnaderna ökat en hel del, säger Birger Lövgren, vd för Agria till Expressen.

Försäkringsbolagen menar också att djursjukhusen numera genomför fler undersökningar, vilket ytterligare höjer kostnaderna.

Både Evidensia och Djursjukhusgruppen tillbakavisar anklagelserna om onödiga undersökningar och höjda kostnader.

– Försäkringsbranschen har ju ett eget syfte i att sprida sådana här rykten, säger Anders Thunberg, vd för Evidensia till Expressen. Vi tar ansvar för vår kostnadsutveckling och kämpar som bara den för att hålla nere priserna.

– Priset för djursjukvård har ökat i hela Sverige, vare sig det är en enhet som ägs av Djursjukhusgruppen eller någon annan, säger Peter Dahlberg, vd för Djursjukhusgruppen. Det beror på att vi haft en utveckling mot mer kvalificerad vård, vilket också varit i linje med vad djurägare efterfrågat.

Även Maria Lundvall, generalsekreterare i Svensk Djursjukvård, intervjuas om förändringarna på djursjukvårdsmarknaden.

– Vi känner att kunden kanske inte riktigt förstått de här stora strukturella förändringarna, säger Maria Lundvall.

(Källa: Expressen)