Lantbrukets djur har fått det bättre

Livsvillkoren för kor, grisar och höns har blivit bättre. Det hävdar forskare på Nationellt centrum för djurvälfärd på SLU, enligt SR Vetenskapsradion.

Djurens förbättrade hälsa märks bland annat genom att användning av antibiotika minskat.

– Jag tycker att djuren under min tid som verksam veterinär har blivit mycket bättre. Djurvälfärden ökar, säger Margareta Steen, föreståndare på Nationellt centrum för djurvälfärd till SR.

Förbättringen beror till stor del på strängare djurskyddslagstiftning och bättre djurskyddskontroller. Användningen av antibiotika minskar, fixering av suggor är inte längre tillåtet, och i dag går de flesta kor lösa i ladugården. Värphönsen har sluppit ut ur sina burar. Vissa smittsamma sjukdomar har försvunnit.

Men det är inte bara djuren i det svenska lantbruket som fått det bättre. Samma trend märks i hela EU.

– Generellt sett märks absolut en förbättring i Europa, säger Harry Blokhuis som är professor i etologi på SLU.

Tyvärr är forskarnas bedömning om att djuren fått det bättre svår att belägga statistiskt.

– Det är lite besvärande. Men det finns indirekta indikatorer som man kan lyfta fram, säger Ulf Magnusson som är professor i veterinärmedicin på SLU.

Trots att flera myndigheter samlar in data finns ingen samlad hälsodata från lantbrukets djur de senaste decennierna som faktiskt visar att de blivit friskare och mer välmående.

– Jag kan inte riktigt förstå varför vi inte har bearbetat datan. Kanske har vi blivit fartblinda i någon sorts självtillräcklighet, säger Ulf Magnusson.

Källa: Sveriges Radio Vetenskapsradion