Så jobbar djursjukvården i branden
Många inom djursjukvården är involverade i arbetet med branden i Västmanland. Hos Evidensia Djursjukvård Strömsholm är man beredd att ta emot och hjälpa djur och djurägare, och länsveterinären svarar på frågor om evakueringar.
Eva Engström, marknads- och kommunikationschef för Evidensia Djursjukvård, berättar:
– I samarbete med Ridskolan Strömsholm kan vi erbjuda 25 boxplatser för hästar som behöver evakueras från brandområdet och 40 platser i elevhemmet för djurägare som också behöver någonstans att bo och som vill vara i närheten av sina djur. Vi har även förstärkt servicegraden och har veterinärer som är redo att ta hand om evakuerade hästar.
Evidensia är också berett att möblera om och ta emot fler djur på djursjukhuset om så skulle behövas.
– För oss som jobbar här är det självklart att ställa upp i ett läge som detta. Vi befinner oss dessutom så nära branden att vi känner röklukt hela tiden och kan inte koppla bort det som händer i skogarna, säger Eva Engström.
Samtidigt säger hon att tjänsterna när det gäller box- och sovplatser har inte behövts hittills. Ingen häst och ingen människa har evakuerats till Strömsholm.
– Jag tror att hästägare ofta hittar hjälp via vänner och bekanta.
När det gäller smådjur är det många som har ringt och frågat vad man ska tänka på om djur utsätts för brandrök.
– Därför har vi förstärkt bemanningen på Djurkliniken Västerås, Djurdoktorn Västerås, Specialistdjursjukhuset Strömsholm och Djurkliniken Köping, säger Eva Engström.
Handfasta råd har lagts ut på hemsidan. Än så länge har djursjukhuset dock inte fått in något djur som skadats i branden.
På länsstyrelsen i Västmanlands län är det 1,6 personer på veterinärområdet som jobbar med branden. Länsveterinär Magdalena Bostedt är en av dem.
– På djursidan har jag blivit lite som spindeln i samordningsnätet, säger hon. Det jag kan göra är egentligen att hålla koll på utvecklingen, svara på frågor från folk som ringer och bolla människor vidare så att de verkligen får svar.
Enligt länsveterinären är det fem gårdar med mjölk- och köttdjur som har evakuerats. Bara en har blivit beordrad att flytta. Hon uppskattar att mellan 400 och 500 kor, kalvar och ungdjur har flyttats plus ganska många får. LRF och frivilliga har hjälpt till att flytta djuren och det har inte varit några problem att hitta platser till dem.
– Det är många som vill hjälpa till, säger Magdalena Bostedt. Människor visar ett otroligt engagemang.
De som har flyttat sina djurbesättningar har berättat att mjölkkorna inte mår bra av flytten och i efterhand tycker mjölkbönderna inte att man ska flytta mjölkande kor om man inte får order om att göra det.
Ett annat problem som drabbat andra djurägare är att det går djur på bete inom det avlysta området och ägarna kommer inte åt att ge dem vatten. Men efter vad Magdalena Bostedt känner till är det inga tamdjur som dött eller skadats allvarligt i branden ännu.