EQT ska hjälpa Evidensia ut i Europa

EQT ska hjälpa Evidensia ut i Europa

Nu siktar vi på Europa, och då behöver vi nya starkare ägare. Det säger Evidensias vd Anders Thunberg i en kommentar till att riskkapitalbolaget EQT köper Valedos majoritetsandel.

När Evidensia bildades 2012 var målet att bli marknadsledande i Norden runt 2015. Men enligt Anders Thunberg har det nåtts redan nu.

– Det gick mycket fortare än vi hade tänkt. Vi har hela tiden vetat att när vi når målet behöver vi nya resurser. Och där är vi nu, säger Anders Thunberg till VeterinärMagazinet.

Det nya målet är att bli ledande i Europa och då behövs starkare muskler. Arbetet med den expansionen inleds nu.

– Jag kan ännu inte peka ut något land i Europa där vi tänker börja göra förvärv. Men vi har börjat sondera, säger Anders Thunberg.

Han beskriver EQT som en långsiktig och seriös ägare, som kontrolleras av Wallenbergssfären via investmentbolaget Investor. Man brukar tala om fyra stora riskkapitalbolag i Sverige. Övriga är Nordic Capital, som i somras investerade i Evidensias konkurrent AniCura, samt Altor och IK.

Riskkapitalbolagen diskuteras ständigt i svensk affärspress. Å ena sidan utgör de en viktig resurs när det gäller att finansiera näringslivet, och de blir allt viktigare i takt med att regelverket kring bankerna stramas åt på initiativ av europeiska politiker. Å andra sidan har enskilda delägare för riskkapitalbolagen kritiserats för att ta ut stora ersättningar för egen räkning och knyta alltför mycket makt till sig.

Text: Ingrid Kindahl Foto: Evidensia