Stora prisskillnader i hundförsäkringar

Stora prisskillnader i hundförsäkringar

Priset på en hundförsäkring har på bara fyra år höjts med mellan 16 och 33 procent, enligt en undersökning. Men det kan skilja många tusenlappar mellan hundraserna. Bland de dyraste är grand danois.

I kölvattnet av diskussionen om priser för djursjukvården har TV4-nyheterna undersökt hur försäkringsbolagens premier har förändrats.

Ras är en variabel när försäkringsbolagen bestämmer priset på en försäkring. Pitbullterrier och grand danois är känsliga mot sjukdomar och därför dyra att försäkra, enligt Aftonbladet som refererar TV4-nyheternas granskning.

På Agria har man samlat mindre hundar i den premiegrupp som mest sällan besöker veterinär. Agria har nio grupper, där grupp nio är mest känslig, enligt Pernilla Melander, kommunikationsansvarig på Agria.

Men det är inte bara rasen som avgör försäkringspremien. Könet och var i landet man bor spelar också in, berättar Jan Lindblom på Folksam. Det är billigare att försäkra en hund i Norrbotten än i Stockholm, eftersom priset på djursjukvård ligger högre i Stockholm förklarar han.

Tikar är dyrare än hanhundar, speciellt bland raser där det är vanligt med livmodersinflammation.

Det här betyder stora skillnader i försäkringspremier mellan djurägarna, enligt Magnus Burman som är försäljningschef på djuravdelningen på If.

– Beroende på om man har en spets eller stövare och bor i Lappland eller en fransk eller engelsk bulldog och bor i Stockholm kan det skilja från 2 000 till 7 000 för en standardförsäkring, säger han till Aftonbladet.

Tidningen har också intervjuat en uppfödare av engelska bulldoggar, som är kritisk till höga priser på djursjukvård. Uppfödaren bor i Göteborg och kan jämföra med priserna i Norge:

– Där är ju allt dyrare, förutom just djursjukvård, säger uppfödaren som uppger att han betalar 5 000 kronor i månaden för en flockförsäkring.

(Källa: Aftonbladet, Plus: http://www.aftonbladet.se/minekonomi/article20483322.ab)