Kruuse säljs till amerikansk jätte

Kruuse säljs till amerikansk jätte

USA-baserade Henry Schein Inc, som uppges vara världens största leverantör av produkter och tjänster till djursjukvården, dentalvården och humanvården, köper en majoritetspost i danska familjeföretaget Kruuse. Det framgår av ett pressmeddelande.

Köpet ökar Kruuses möjligheter att uppfylla och utöka sina expansionsmål, och aktivt delta i konsolideringen på de globala marknaderna, heter det i pressmeddelandet.

Den tidigare majoritetsägaren, Mads Kruuse (bilden) som tillhör fjärde generationens ägare i familjeföretaget, behåller en minoritetspost och kommer att sitta i Kruuses styrelse som ledamot. Ny ordförande blir Peter McCarthy, chef för djursjukvårdsdivisionen Henry Schein Global Animal Health, medan tidigare styrelseordföranden Peter Eriksen kliver ner till posten som vice ordförande. Jesper Smith kvarstår som vd för Kruuse.

– Genom köpet av ett starkt familjeföretag som erbjuder ett stort spektrum av kända varumärken, får vi tillträde till de nordiska djursjukvårdsmarknaderna. Samtidigt som Kruuse stärker vår position, får Kruuse tillgång till våra resurser, säger Stanley M Bergman, chef för Henry Schein Inc.

Henry Schein Inc har säte i Melville, New York, är noterat på Nasdaq-börsen och ingår bland mycket annat i Fortune 500. Verksamhet finns i 30 länder, omsättningen är 10,4 miljarder dollar (cirka 86 miljarder svenska kronor) och antalet anställda omkring 18 000. Den årliga tillväxten uppges ligga kring 16 procent. Utsågs i februari 2015 för andra året i rad till Årets mest beundrade företag av affärstidningen Fortune.

Kruuse har sitt säte på Fyn, där huvudkontoret ska vara kvar. Omsättningen var 775 miljoner svenska kronor förra året och antalet anställda 250.

Köpeskillingens storlek är inte känd.

Foto: Kerteminde Ugeavis