Så utfordrar du tävlingshunden

Så utfordrar du tävlingshunden

Utfordring av arbetande hundar är ren vetenskap – och ingen lek. Veterinärkonsulenten Jan Svensson delade med sig av sina hemligheter på Sport Dog Seminar, arrangerat av Royal Canin i Göteborg.

Jan Svensson är veterinärkonsulent på Royal Canin och har själv lång erfarenhet av egna slädhundar, kapplöpningshundar, jakthundar och tävlingar på elitnivå. På seminariet beskrev han utfordringen av arbetande hund som att lägga ett pussel, där varje bit är lika viktig.

Det viktigaste näringsämnet, som de flesta hundägare glömmer bort och behöver påminnas om, är vattnet. Den hund som får vätskeersättning, gärna spetsad med goda smaker och maltodextrin, har betydligt större chans att prestera på samma höga nivå under flera dagar än hundar som bara får vatten.

– Jag litar aldrig på att mina hundar själva hittar tillräckligt med vatten i terrängen. Vi avlar fram hundar med större och större arbetslust, vilket gör att de inte ger sig tid att leta reda på det vatten de behöver, sade han.

Hundar på 20-25 kilo har ett grundbehov i vila på cirka1,5 liter per dag. Men kyla, värme och stress ökar behovet. Ett bra sätt att hålla koll vintertid är att titta på urinets färg. Ljusgult är bra, men varje nyansskillnad kan tyda på ökat behov. Jan Svensson tränar själv sina hundar att dricka från flaska.

Vad gäller fodret består det av proteiner, kolhydrater och fett.

Proteinets smältbarhet skiljer sig mycket mellan olika produktionsmetoder. Ett billigt foder har troligen producerats under hög värme, och då är risken stor att man tappar mycket i näringsvärde och smältbarhet.

– Vi använder råvaror som först torkas under lång tid på låg värme för att behålla mer av näringsvärdet och smältbarheten. Det förklarar varför vissa foder är dyrare, sade Jan Svensson.

Fett är den bästa energikällan, eftersom det är dubbelt så effektivt jämfört med protein och kolhydrat. För att göra ett energitätt foder ökar man på med fett. Det bidrar dessutom till smaklighet. Arbetande hundar behöver mättade kortkedjiga fettsyror, som är enklast att omvandla till energi.

Kolhydrater är omdebatterade och många djurägare med hundar som inte arbetar frågar efter ”spannmålsfritt”. Men enligt Jan Svensson kan ett foder med mycket kolhydrater vara utmärkt till en hund som inte arbetar. Men kolhydraterna måste kokas så att stärkelsen slås sönder, annars kan hunden inte ta upp dem. Dessutom använder hjärnan kolhydrat som bränsle.

Vitaminer och mineraler är livsviktiga, men behöver ges i rätt mängd och rätt balans.

För att förklara vilket totalt energibehov en hund har, visade Jan Svensson en tabell:

Soffligande hund behöver x1. Det är ett underhållsbehov.

Lätt arbetande hund behöver x1,1

Hårt arbetande hund behöver x 1,4-4

Dräktig tik behöver x 1,1-1,4

Digivande tik behöver x 2-4

Växande valp behöver, x 2

Kyla och värme ökar behovet till x1,4

Stress ökar behovet till 1-1,4

En hårt arbetande hund och en digivande tik med många valpar kan alltså behöva fyra gånger så mycket energi som en soffliggande, vuxen hund.

– Då kan man inte bara ställa fram fyra skålar i stället för en. Det ger problem med matsmältningen och hunden tar upp fodret sämre. De behövs ett energitätare foder som kan ges i mindre portioner, sa Jan Svensson.

När det gäller den praktiska utfordringen föreslog Jan Svensson att man lär sin hund att äta på olika ställen – i bilen, på hotellrummet, ute – och inte bara i köket.

– Jag låter inte fodret svälla i vatten. Det bildar snabbt bakterier i rumstemperatur, vilket kan ge hunden problem med magen. Uppsvällt foder passerar snabbare genom matsmältningsapparaten, vilket gör att hunden inte tar upp näringen lika fort som från torrt foder. Dessutom är det bra att hunden tuggar, sa Jan Svensson.

Själv går han över till foder med lägre energi under hundens lågsäsong. Men det tar två månader för hundens metabolism att ställa om sig till högenergifoder. Därför går han över till ett sådant redan på våren före höstens jaktsäsong, i samband med att man börjar träna hunden.

Dagen före en viktig tävling får hunden sitt huvudmål på eftermiddagen, som ger det huvudsakliga energibehovet för morgondagens prestation.

– Låt sen hunden ligga i lugn och ro och smälta maten.

Tävlingsdagens morgon ger Jan Svensson inte torrfoder utan väljer något lättare. Nu är vattnet det viktigaste. Ett förslag är ett lättsmält och smakligt konvalescensfoder. Det kan användas för att förbättra smaken på vattnet. Hunden får också ett energitätt fodertillskott med snabba kortkedjiga fettsyror.

Under arbetet: Jakthundar som går hela dagen servas med vatten spetsat med vätskeersättning och maltodextrin. Det är ett relativt snabbt kolhydrat, betydligt bättre än exempelvis druvsocker som ger alldeles för snabba upp- och nergångar i blodsockret.

Lunchen består av konvalescensfodret eller energyboosten beroende på vad hunden föredrar själv.

När tävlingen eller arbetet är slut är det viktigt med kolhydratåterhämtning inom 30 minuter. Jan Svensson ger återigen maltodextrin. Det gör att det inte är så bråttom att få i hunden mat.

Text Ingrid Kindahl Foto Mikaela Wollin