Evidensia växer blixtsnabbt i Europa

Evidensia växer blixtsnabbt i Europa

Evidensia är har växt 60 procent på ett år och är nu Europas största veterinärgrupp. Det skriver företaget i ett pressmeddelande. En börsnotering kan vara i sikte.

Evidensia Djursjukvård är offensivt och leder konsolideringen av den europeiska veterinärmarknaden. Första steget utanför Norden togs i somras i och med förvärvet av Bessy’s Tierklinik i Schweiz. Den europeiska expansionen har därefter fortsatt och i veckan etablerar sig Evidensia i Nederländerna genom förvärvet av Dierenzorggroep, landets ledande djurklinikkedja.

Evidensia är enligt pressmeddelandet därmed Europas ledande och största kedja för djursjukvård.

I september 2014 gick riskkapitalbolaget EQT in som huvudägare i Evidensia och sedan dess har expansionstakten ökat. På drygt ett år har antalet helägda djurkliniker och djursjukhus ökat från 90 enheter till nästan 160 kliniker. Gruppens omsättning har ökat från 1,4 miljarder till 2,3 miljarder kronor – en tillväxt på över 60 procent, huvudsakligen genom förvärv. Evidensia har över 1,3 miljoner kundbesök årligen och över 2 200 anställda.

En delförklaring till den snabba tillväxten är företagets partnerskapsmodell som bygger på att tidigare ägare är kvar både operativt och som delägare. Det finns stora likheter mellan marknaderna i Europa vilket enligt Evidensia ytterligare talar för en fortsatt konsolidering. Företaget tror på ökad efterfrågan på avancerad djursjukvård.

Evidensia är nu närvarande i sju länder: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Tyskland, Schweiz och Nederländerna. Ambitionen är att fortsätta växa i gruppens befintliga marknader och även fortsätta expansionen till nya länder. Målet för 2018 är att fördubbla omsättningen.

I lördagens Dagens Industri uppges att Evidensia på sikt vill bli börsnoterat.

– Det är säkert ett av EQT:s perspektiv, säger Evidensias medgrundare och vd Anders Thunberg till DI.