Nytt steg framåt för resorberbart implantat

Nytt steg framåt för resorberbart implantat

Odd Höglund, lektor i kirurgi vid SLU, har i flera år arbetat med sin uppfinning, ett resorberbart buntband som används vid kastrering av tikar. Bandet har testats av kirurger på ett universitet i Brasilien, och resultatet har i veckan publicerats i en vetenskaplig artikel.

Implantatet är tänkt att ersätta ligaturerna som i dag används vid äggstockarna när man kastrerar tikar, i syfte att förenkla och standardisera ingreppet. Implantatet är tillverkat av samma material som kirurgisk sutur och resorberas av kroppens vävnader. Studien visade att implantatet fungerade för avsedd indikation. Dessutom uppger de brasilianska kirurgerna som Odd Höglund samarbetar med att operationen går något snabbare med implantatet.

För att komma fram till det har de brasilianska kirurgerna opererat 21 tikar och ligerat vävnaden vid äggstockarna med det resorberbara buntbandet, totalt användes 42 implantat. För jämförelse användes en kontrollgrupp där man använde en enkel traditionell ligatur.

– Nu pågår en fortsättningsstudie som genomförs av fyra olika universitetsgrupper, tre i Brasilien och en i Ungern. Studien är i sin slutfas, och hittills ser det mycket bra ut, säger Odd Höglund.

Om studien utfaller till belåtenhet, hoppas han att det är dags att fullt ut gå in i kommersialiseringsfasen. I dag tillverkas buntbandet av en amerikansk legotillverkare.

– Den processen behöver valideras och där är det en liten bit kvar, säger Odd Höglund.

En annan viktig förutsättning för att uppfinningen ska nå marknaden är att någon kan distribuera det. Förhandlingar pågår, och enligt Odd Höglund finns nu en distributör på plats för försäljningen i Skandinavien.

Läs mer här.