AniCura öppnar epilepsicentrum

AniCura öppnar epilepsicentrum

Sofie van Meervenne (bilden) vid Läckeby djursjukhus och Cecilia Rohdin vid Albano – båda AniCura – har tagit initiativet till ett epilepsicentrum som syftar till att ge stöd och rådgivning åt veterinärer.

Både Sofie van Meervenne och Cecilia Rohdin är europeiska Diplomates inom neurologi och Sofie forskar på epilepsi på hund och katt.

– Vi upplever att många veterinärer behöver mer utbildning i hur man diagnosticerar och behandlar epilepsi. Det har kommit ytterligare läkemedel på senare år, säger Sofie van Meervenne.

Sjukdomen väcker en hel del rädsla och oro hos djurägare, och det är inte säkert att veterinären heller känner sig bekväm med en hund eller katt som kommer in med epileptiska krampanfall. Epilepsi är så pass vanligt att alla veterinärer som arbetar klinisk kommer att stöta på det någon gång, menar Sofie van Meervenne. Samtidigt understryker hon att diagnosen ibland ställs för snabbt och en del vågar aldrig ställa diagnosen idiopatisk epilepsi.

– Kramper kan ha många andra orsaker. Det kan till exempel vara hjärtsjukdom, muskulära problem eller narkolepsi.

Rent praktiskt finns epilepsicentret i tre delar. Det handlar om en hemsida med information om utredning och behandling av epilepsi för veterinärer (under arbetete), kvällsföreläsningar dels för veterinärer dels för djurägare och – sist men inte minst – ger Sofie van Meervenne sina kolleger möjlighet att konsultera henne via mail. Den funktionen finns redan nu.

– På röntgensidan har vi vant oss vid att veterinären skickar bilder till en radiolog för bedömning, till en kostnad som belastar djurägaren. Vi ser samma behov här. Veterinären kan skicka journaler och frågeställningar om epilepsipatienter till oss, säger Sofie van Meervenne.

En sak att fundera över är hur man ska använda de läkemedel som finns. Det gäller att hantera biverkningarna och följa upp behandlingen på rätt sätt.

– Det är lätt att gripas av panik för att levervärdena skjuter i höjden, men vilka levervärden är egentligen relevanta? Det är dessutom olika för hund och katt, säger Sofie van Meervenne.

För att ge djuret ett bra liv trots sjukdomen understryker hon hur viktigt det är att ta sig tid med djurägarna.

– Djurägarna blir väldigt tacksamma. Det är inte lätt att använda ”dr Google” även om man försöker. Dessutom kräver det stort engagemang från djurägaren att leva med ett djur som har epilepsi, säger Sofie van Meervenne.

Text Ingrid Kindahl