Bisonkor har fött IVF-kalvar
Forskare vid University of Saskatchewan (Kanada) har för första gången lyckats med IVF på amerikanska skogsbison. Det handlar om fyra kalvar.
Befruktningen ägde rum i laboratorium, varefter tre embryon fördes över till surrogatkor, som alla nedkom med kalvar i somras. Den fjärde kalven kom från ett fryst embryo som togs från en bisonko 2012 och implanterades i en surrogatbison tre år senare. Även den kalven föddes i somras. Det var en också en premiär.
– Kalvarna ser toppen ut, säger Gregg Adams, professor and specialist inom reproduktion vid Western College of Veterinary Medicine (WCVM).
Skogsbison hör till den kanadensiska faunan och är hotad på grund av sjukdomar (exempelvis tuberkulos) och habitatförlust. Det gäller båda underarterna skogs- och slättbison.
I världen återstår mellan 5 000 och 7 000 vilda bisonoxar – mindre än 5 procent av det ursprungliga antalet. Forskarna hoppas nu att IVF-genombrottet kan hjälpa till att upprätthålla den genetiska mångfalden och så småningom möjliggöra att vilda flockar åter byggs upp.
Forskarna har i de aktuella fallen använt reproduktionstekniker som artificiell insemination och ”superovulation” – det vill säga att hondjuret förmås att släppa mer än ett ägg per cykel. För att kunna utföra arbetet har forskarna fått börja med att lära sig hur bisonoxens reproduktionscykel fungerar och vad som karatäreriserar artens parningsmönster. Inget av detta var känt tidigare.
Källa: Sciencedaily.com