Glöm inte viktkontrollen vid rehab

Glöm inte viktkontrollen vid rehab

Högteknologi i all ära, men när det gäller rehab på hund och katt är viktkontroll en av de viktigaste faktorerna. Det sade professorn och fysioterapeuten David Levine vid SLU:s rehabkonferens nyligen.

David Levine arbetar vid University of Tennessee i USA och var lite av mötets keynote speaker. Temat för konferensen var ”rörelse” ur olika aspekter, med funktionalitet i allmänhet och med särskilt fokus på rörelseapparaten, nerver och neuromuskulär funktion – inklusive smärta.

Det finns all anledning att imponeras av den tekniska utvecklingen inom rehab. David Levine presenterade till exempel SLU:s nyinskaffade höghastighetskameror för rörelseanalys inklusive hältutredningar, som nu används också på hundsidan. Utvecklingen sedan 1993, när han kom in på arbetsfältet, beskrev han som ”astronomisk”.

Ändå efterlyste han större ansträngningar inom ett ”otekniskt” område, som dessutom är tillgängligt för genomsnittskliniken. Det handlar om viktkontroll.

– Inom djursjukvården tar vi inte viktnedgång och motion alls på så stort allvar som vi borde, sade David Levine.

Det finns gott om studier som bevisar kopplingen mellan övervikt och minskad livslängd hos hund, och övervikt är i sig en riskfaktor för osteoartrit. En annan av mötets föreläsare påpekade att fysikaliska lagar om föremåls massa, fart och belastning innebär att några kilos extravikt stillastående på vågen innebär flera gånger högre belastning på benet och lederna i rörelse.

– Det finns undersökningar som visar att djursjukvården bara lyckas med ungefär 5 procent av de patienter som man försöker banta. En kirurg som uppvisade lika dåliga resultat skulle få göra om sin utbildning! dundrade David Levine.

Han framhöll betydelsen av att engagera djurägaren i djurets dagliga motion, och av korrekta näringsråd. I USA kan nu hundägare ta med sin hund på ”K9FitClub”, gym där hund och ägare kan träna tillsammans. Det kanske kunde vara en idé även för den svenska marknaden.

David Levines tips: Om du arbetar med rehab av en hund eller katt och djurägaren tycker att patienten blir så mycket bättre bara av att komma till dig på kliniken – kontrollera om djurägaren kanske har hala golv hemma! Får djuret bättre fäste på klinikgolvet kommer den röra sig bättre och med mer självförtroende.

Text: Cecilia Lönnell