13 mars 2023 Renée Båge föreläser om reproduktion vid SLUDen 17 mars 2023 håller veterinären Renée Båge en populärvetenskaplig föreläsning vid SLU, som en del av sin installation till professor. Föreläsningen har titeln ”Reproduktion – Läs mer!
9 mars 2023 Svenska kor mer värmekänsliga än man trottMjölkproduktionen hos svenska kor minskar kraftigt redan om den genomsnittliga temperaturen överstiger 20 grader sju dagar i följd. Det visar en studie från SLU. Det är Läs mer!
4 mars 2023 Rustrelavirus kan orsaka vingelsjukaRustrelavirus, snarare än Bornavirus, kan vara orsak till kattens vingelsjuka. Det visar en studie som genomförts av forskare i Sverige, Tyskland och Österrike. Vingelsjuka är en Läs mer!
28 februari 2023 SLU:s forskare först i världen med mobilapp för hältbedömning av hästarEn mobiltelefonapp kan användas för objektiv hältbedömning av hästar. Det visar revolutionerande resultat av en studie gjord vid SLU. Verktyg för objektiv hältbedömning är mycket viktiga Läs mer!
10 januari 2023 Trygg behandling med atropin i hästögatEn droppe atropin i ögat var sjätte timme på häst verkar för med sig låg risk för kolik. Det visar två studier som genomförts vid SLU. Läs mer!
9 januari 2023 Jordbruksverket vill utbilda djursjukvården för kris och krigJordbruksverket vill att alla veterinärer och djursjukskötare som utbildas vid SLU ska få en grundutbildning om samhällsstörningar och kriser. En hemställan har skickats till SLU. – Läs mer!
29 december 2022 Kortison ger kortvarig förändring i antalet blodceller hos hundInjektioner med kortison i blodet på hund ger milda kortvariga förändringar av antalet vita blodkroppar. Det visar en studie vid SLU. Kortisonbehandling är vanligt vid allergiska Läs mer!
20 december 2022 Nya miljoner till hästforskningAgrias forskningsfond bidrar med 2 miljoner kronor till Stiftelsen Hästforskning. För 2023 får tre forskningsprojekt tilldelning. Två av dem har veterinär anknytning. De två projekten är: Läs mer!
17 december 2022 SLU-forskning satsar på komparativ medicinNågra av människans sjukdomar som cancer, allergier, hjärt- och kärlsjukdomar, ärftliga näthinnesjukdomar samt neurologiska sjukdomar drabbar även hundar. Nu gör SLU en forskningssatsning i komparativ medicin Läs mer!
13 december 2022 S. suis vanligt hos svenska grisar, penicillinresistens förekommerStreptococcus suis är vanligt hos svenska grisar, även varianter som sannolikt kan orsaka sjukdom hos människa. Penicillinresistenta S. suis-bakterier har för första gången identifierats i Sverige, Läs mer!
13 december 2022 Därför smittas människor av gnagarburna sjukdomarOrsakerna till att människor smittas av gnagarburna sjukdomar är ett samspel mellan naturliga och mänskligt skapade faktorer. Det visar forskare, bland annat från SLU, i en Läs mer!
13 december 2022 Hundars allergiska eksem kopplas till vissa delar av arvsmassanForskare vid Uppsala universitet och SLU, däribland dermatologen Kerstin Bergvall, har hittat samband mellan allergiskt eksem och flera regioner i arvsmassan hos hundar. Sambanden har hittats Läs mer!
5 december 2022 Hästar i lösdrift behöver betydligt större utrymme än boxen gerDet blir allt vanligare att hålla hästar tillsammans i lösdrift med automatisk utfodring. Det gynnar både hästar och skötare, men det är viktigt att hålla gruppen Läs mer!
2 november 2022 Lövstas grisstallar byggs om när fler studenter ska utbildasPå SLU är man i full färd med att öka antalet utbildningsplatser för veterinärstudenter och djursjukskötarstudenter. Därför investerar man nu cirka 1 miljon kronor i en Läs mer!
3 oktober 2022 Hedersdoktor Brenda Bonnett föreläser på SLUBrenda Bonnett, som har utsetts till veterinärmedicine hedersdoktor vid SLU:s fakultet för veterinärmedicin och husdjursvetenskap. Hon är en av åtta hedersdoktorer som kommer att föreläsa på Läs mer!
19 september 2022 Livsmedelsverket utbildar veterinärstudenterna i köttkontrollI höst börjar Livsmedelsverket utbilda veterinärstudenterna på SLU i köttbesiktning. Det framgår av en överenskommelse som träffats i dagarna. Båda parter ser stora fördelar för studenterna. Läs mer!
12 september 2022 Miljöersättning för hotade husdjursraser anses för lågtFörra året betalade Jordbruksverket ut 8,7 miljoner kronor i miljöersättning för hotade husdjursraser. Totalt handlade det om 21 509 djur. Fler bedömare anser att det är för Läs mer!
5 september 2022 Så hårt spänns tömmarna i ett travloppHur mycket kraft är det i tömmarna då en travhäst löper på banan, och uppfattar kusken det? Det har Elke Hartmann från SLU undersökt i samarbete Läs mer!
22 augusti 2022 Spindeltråden kan omvandlas till gel i kroppenForskare vid KI och SLU har skapar en lösning av spindeltrådsprotein som kan ombildas till en gel vid kroppstemperatur. Målet är att utveckla en injicerbar proteinlösning Läs mer!
15 augusti 2022 Traditionell järnsko påverkar hästhovens funktionJärnskor kan förändra hästhovens förmåga att vidga och dra ihop sig över trakterna samt trakternas rörelser upp och ner i förhållande till varandra. Det visar det Läs mer!