Veterinär får stor donation till forskning på BOAS hos hund och katt
Veterinären och doktoranden Maria Dimopoulou vid SLU får 3 miljoner kronor från Svenska Djurskyddsföreningen till att bedriva forskning på trubbnosiga hundar och katter.
BOAS-forskning handlar om forskning som rör övre luftvägsrelaterade sjukdomar hos trubbnosiga hundar och katter.
– Vi är väldig tacksamma och glada över gåvan, säger Maria Dimopoulou.
Pengarna kommer att användas för att stärka samarbetet med internationella BOAS-specialister, öka kunskapsspridningen och kunskapsutbytet om BOAS och för att utveckla nya BOAS-forskningsprojekt hos hund och katt.
Maria Dimopoulou hoppas även kunna förbättra diagnostik och behandling av individuellt drabbade djur och på så sätt förbättra deras livskvalitet – och minska sjukdomsförekomsten hos drabbade raser.
I sitt doktorandprojekt hittills har Maria Dimopoulou bland annat arbetat med att kartlägga övre luftvägssjukdomar såsom BOAS i den svenska hundpopulationen baserat på Agria Djurförsäkrings databas. Enligt en tidigare studie opereras cirka 100 hundar årligen i Sverige för tillståndet, men antalet drabbade hundar är sannolikt större. Pågående trender inom aveln anses ha förvärrat problemet de senaste decennierna.
– En ökad efterfrågan på allt plattare ansikten har lett till extrem trubbnosighet de senaste åren och förvärrat problemen, säger Maria Dimopoulou.
Borde man förbjuda de värst drabbade raserna?
– Jag tror inte att det är svaret. Jag tror snarare att man ska påverka aveln för hundar och katter på ett sätt som gör att hälsa premieras mer än utseende.
Enligt Maria Dimopoulou kan det vara utmanande för veterinärer som stöter på svåra fall av BOAS.
Kan veterinärer kontakta dig för att få råd?
– Absolut, jag kan bistå med min expertis inom området. Jag har undersökt och opererat många drabbade hundar, säger Maria Dimopoulou.
På Svenska Djurskyddsföreningen ser man med förväntan fram mot nya forskningsresultat.
– BOAS är ett lidande för djuren som vi vill hjälpa att rätta till. Maria är väldigt kunnig inom området trubbnosiga djur och vi är mycket positiva till det hon kommit fram till i sin forskning. Det är anledningen till att vi gav de tre miljonerna, säger veterinären Lillemor Wodmar, ordförande i Svenska Djurskyddsföreningen.
Text Håkan Frisell