7 januari 2021 UDS hästklinik tar bara emot akutfall UDS begränsar verksamheten även vid hästkliniken. I november meddelades begränsad mottagning på smådjurskliniken. I båda fallen hänvisas till personalsituationen på grund av pandemin. ”På grund av Läs mer!
16 december 2020 Fem nya veterinärmedicinska forskningsprojekt får pengar Stiftelsen Hästforskning beviljar medel till sju nya forskningsprojekt, varav fyra svenska och tre samverkansprojekt mellan Sverige och Norge. Fem av projekten är inom området veterinärmedicin, husdjursvetenskap Läs mer!
9 november 2020 Läkemedelsverket redogör för tre nya läkemedel Ögondroppar som ger kräkning hos hund, inhalationsmedel för astmatiska hästar och läkemedel som sprutas direkt in i mastcellstumörer hos hund. Det är tre nya läkemedel för Läs mer!
27 oktober 2020 Veterinärer har tagit fram rekommendationer för hästens mun Skador i hästens munhåla orsakade av utrustning är inte förenligt med ett gott djurskydd och kan bland annat leda till startförbud på tävling. För att förebygga Läs mer!
22 september 2020 Mankens rörelser kan avslöja hälta hos häst Hur upptäcker man en låggradig hälta hos hästar? Och på vilket ben är hästen egentligen halt? Det har veterinär Emma Persson Sjödin studerat i en doktorsavhandling Läs mer!
21 september 2020 Studie: Hur friska hästar sätter i och lyfter upp hovarna i olika gångarter Idag finns metoder för att objektivt mäta hälta i trav men det saknas metoder för övriga gångarter. Därför har forskare från Sveriges lantbruksuniversitet tillsammans med holländska Läs mer!
3 september 2020 Agria köper Vethem Agria Djurförsäkring (med vd Agnes Fabricius, bilden) förvärvar 100 procent av Vethem och erbjuder därmed sina kunder kostnadsfri digital veterinärrådgivning i egen regi. Med den nya Läs mer!
1 september 2020 Alertix får in 5 Mkr i riskkapital till cancertest Alertix Veterinary Diagnostics, som utvecklar ett snabbtest för tidig upptäckt av cancersjukdomar hos hund, katt och häst, har genomfört en emission och får in 5 miljoner Läs mer!
9 juni 2020 Ljusbehandling hjälper inte sårläkning hos häst Ljusbehandling förbättrar inte sårläkning hos häst. Det visar en studie genomförd vid SLU. Många hästar behandlas med ljusterapi för olika sjukdomstillstånd. Behandlingsformen, som kallas LLLT (low Läs mer!
6 maj 2020 Tyngre ryttare påverkar inte hästen på kort sikt Om ryttarvikten ökar med 15-25 procent, påverkas inte hästen på kort sikt. Det visar en internationell studie med forskare från Danmark, Frankrike och SLU. Hur ryttarens Läs mer!
17 april 2020 Agria: Traumatiska sår vanligaste skadan på föl Färsk skadestatistik från Agria Djurförsäkring visar att traumatiska sårskador är den vanligaste orsaken till att föl får veterinärvård, och en vanlig orsak till att föl dör Läs mer!
7 april 2020 Sajten HästSverige har fått finansering Webbplatsen HästSverige, som förmedlar fakta och förklarar forskning på ett begripligt sätt, har varit hotad på grund av brist på finansiering. Nu står det klart att Läs mer!
26 februari 2020 Kvarkavaccin kan vara tillgängligt om ett år Intervacc har lämnat in en ansökan om marknadsföringstillstånd för sitt kvarkavaccin Strangvac till den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. Om ansökan godkänns blir Strangvac tillgängligt för världens hästveterinärer Läs mer!
11 februari 2020 Specifik analys krävs för att bekämpa blodmask Det är viktigt att alltid inkludera specifik analys för blodmask i övervakningsprogram av häst. Det gäller speciellt hästar som utsöndrar inga eller få parasitägg i träcken, Läs mer!
5 februari 2020 Storbritannien tar nytt grepp mot fetma hos häst Övervikt och fetma beskrivs som det största enskilda välfärds- och djurskyddsproblemet för hästar i Storbritannien. Brittiska hästveterinärförbundet BEVA har uppmärksammat detta länge, men märkt att allmän Läs mer!
29 januari 2020 Sjuka broskceller hos häst kan reparera sig Energitillskott till cellerna i form av glukos kan öka bildandet av broskspecifika molekyler och minska inflammationen hos hästar med osteoartrit, vilket är avgörande för att brosket Läs mer!
15 januari 2020 Förbättrad hältdiagnostik med AI Stora framsteg görs idag inom humanmedicinsk diagnostik med hjälp av artificiell intelligens (AI), som bland annat används för att tolka ultraljud och röntgenbilder. Inom veterinärmedicin har Läs mer!
14 januari 2020 Ny metod för resistensundersökning av hästens spolmask Nu genomför Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i samarbete med det franska forskningsinstitutet INRA, ett projekt med målet att ta fram en ny metod för att snabbt och Läs mer!
7 januari 2020 Agria satsar på rehab för hästar Agrias nya försäkring Ridhäst Veterinärvård ger försäkrade ridhästar möjlighet till rehab i samband med veterinärmedicinsk behandling. En annan nyhet är att ersättningsnivån för veterinärvård vid hältor Läs mer!
2 januari 2020 Bajsprov kan ge besked om tandstatus hos häst En regelbunden genomgång av hästens tänder är en självklarhet för de flesta. Nu föreslår forskare att hästens bajs borde analyseras för att få svar på frågor Läs mer!