Många hästplatser saknas i Jordbruksverkets register – försvårar arbetet att stoppa smittsamma sjukdomar

Många hästplatser saknas i Jordbruksverkets register – försvårar arbetet att stoppa smittsamma sjukdomar Trots att det är tre år sedan som nya regler började gälla, saknas fortfarande många platser som håller hästar i Jordbruksverkets register. Foto: Adobe Stock

Sedan 2021 ska alla platser där hästar finns registreras hos Jordbruksverket. EU:s regler gäller alla stall, ridskolor, beten och även den som har hästar i hobbysyfte. I dag finns drygt 31 400 hästanläggningar registrerade. Uppskattningsvis saknas fortfarande mer än 48 000 anläggningar i registret.

Allvarliga smittsamma sjukdomar måste kunna spåras snabbt

Syftet med registret är att ansvariga myndigheter snabbt och säkert ska kunna spåra allvarliga smittsamma sjukdomar om de kommer in i Sverige. Jordbruksverket uppmanar nu därför alla som ännu inte registrerat sin hästanläggning att göra det omgående.

– Flera av de mest allvarliga smittsamma hästsjukdomarna har vi tack och lov ännu inte fått in i Sverige, men när första fallet kommer in i landet måste vi få bukt med smittan snabbt. Enda sättet att klara smittspårningen är att veta var hästar finns. Det är därför det är viktigt att alla registrerar sina hästanläggningar och de hästindivider som finns på platsen. För det krävs att alla tar ansvar för att lägga in sina uppgifter och att sedan hålla dessa aktuella, säger Milan Mirosavljevic, handläggare på Jordbruksverket.

Läs mer här: Jordbruksverket:

Källa: Jordbruksverket