Ny app ger överblick över stallets parasitstatus

Ny app ger överblick över stallets parasitstatus

SVA lanserar en ny webbapp, Mask-appen, tänkt att ge hästägare överblick för stallets parasitstatus. När ett konto har skapats kan träckprovsanalyser enkelt beställas, svar erhållas och avmaskningar läggas in direkt i mobilen.

– Det här är en väldigt rolig app att lansera. Vi har testat den sedan i höstas och har fått väldigt positiv respons från testpiloterna. De uppskattar att appen är lättanvänd och självinstruerande. En omtyckt bonus är att det går att lägga in bilder på alla hästar, säger Charlotta Fasth, laboratorieveterinär på SVA och projektledare för arbetet med appen.

När beställningen gjorts genereras ett referensnummer som anges utanpå och inuti paketet. Provet eller proverna skickas sedan till SVA. Det går att beställa adresskort i appen för säker och smidig transport av proverna till SVA. I appen syns när provet har anlänt till SVA. När provet är färdiganalyserat kommer resultatet direkt i mobilen.

Alla tidigare beställningar och resultat finns i appen, vilket skapar historik och ger överblick. När hästägaren skriver in de avmaskningar som utförts i mask-appen samlas provtagningar, resultat och avmaskningar på ett och samma ställe. I utvecklingsarbetet har stall- och hästägare agerat testpiloter.

– Tills nu har det varit svårare att ha överblick över vilka hästar som avmaskats, med vilket preparat och när. Med appen får jag en bra sammanställning och kan enklare följa upp respektive häst. Förutom att det är skönt att slippa skriva alla data igen och igen på en remiss så kan jag dela provsvaret direkt med min veterinär som kan skriva ut avmaskningsmedel, säger testpilot Elisabeth Gauffin som har ett stall med nio hästar utanför Uppsala.

Det finns ingen gräns för antalet hästar, stall och hästägare i appen. Den kan användas både av övervakningsgårdar med åtta eller fler hästar och privatpersoner med färre hästar i stallet. Appen är en så kallad PWA som laddas ned till mobilen utan att gå via en app-butik. I övrigt fungerar den som en app där det går att ställa in notifieringar och lägga den på telefonens startskärm.

De som vill fortsätta använda pappersremiss kan göra det, hälsar SVA. Precis som tidigare samlas också resultaten för ett stall i en pdf som stallägare kan dela med hästägare eller sin veterinär eller som kan skrivas ut och sättas upp i stallet.

Maskappen kan laddas ner från webbsidan maskappen.sva.se.

Källa: SVA. Fotomontage: SVA