Trots obduktion kvarstår oenighet om vad som orsakade topphästs död

Trots obduktion kvarstår oenighet om vad som orsakade topphästs död Oenighet kring vad som orsakade topphästs död, även efter obduktionen är klar. Foto: Genrebild från Adobe Stock

Inför avgörandet av världscupfinalen i april dog topptippade hästen Chromatic PF och trots att obduktionen är klar kvarstår oenighet mellan hästens ägare och USA:s ridsportförbund om dödsorsaken, det rapporter nu DN.

Från att vara den största överraskningen med en femteplats inför avgörande kom beskedet att hästen hade kollapsat och dött i stallet. Nu är obduktionen klar och den visar att Chromatic BF dog av lungblödning och ödem och där är parterna  överens – enligt Tidningen Ridsport.

Tror på allergisk chock

Orsakerna till lungblödning kan vara flera – bland annat hjärt- och lungsvikt eller så kallad träningsinducerad lungblödning på grund av stress och hög ansträngning, det menar USA:s ridsportförbund (Usef). Hästens ägare och uppfödare, KC Branscomb, menar däremot att en injektion av bland annat det muskelåterställande preparatet selevit, som gavs av en av det amerikanska teamets veterinärer på plats, orsakade en allergisk chock. Chromatic BF ska efter injektionen ha börjat skaka och sedan kollapsat.

Enligt obduktionsrapporten finns inga bevis åt vare sig det ena eller andra hållet, rapporterar DN. Nu överväger Branscomb rättsliga åtgärder. Och Usef skriver i ett uttalande att selivit och andra mediciner som innehåller låga doser av selen har använts av vissa förbundsveterinärer för muskelåterställning efter tävling, utan kända problem. Samt att selevit är tillåtet av FEI.