Emma får forskningspengar för bättre hältdiagnostik

Emma får forskningspengar för bättre hältdiagnostik Lectus quam id leo in vitae turpis massa. Rutrum tellus pellentesque eu tincidunt tortor.

Veterinären och forskaren Emma Persson-Sjödin får bidrag från Agria och Stiftelsen Hästforskning för att förbättra hältdiagnostiken på häst.

Om en häst är halt är det en beprövad metod att longera hästen för att försöka utreda var hältan sitter. Men det böjda spåret är inte alltid till fördel – i stället kan det ge ett rörelsemönster som bäddar för feltolkning.

Tillsammans med sin norska forskarkollega Anne Selven Kallerud på NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) vill Emma Persson-Sjödin, verksam vid SLU, lägga en stabil vetenskaplig grund för att tyda objektiv rörelseanalys hos halta hästar som longeras genom projektet ”Runt och runt i cirklar – dags att komma framåt med hältdiagnostik vid longering”.

Att longera en häst som visar hälta på böjt spår görs för att försöka lokalisera var hältan kommer ifrån.

–Longering är en viktig del vid hältutredningar och också ett vanligt sätt för djurägare att göra en snabb rörelsecheck hemma. Det böjda spåret gör dock bedömningen av hästens rörelser mer komplex och här vill vi addera kunskap som gör denna bedömning mer säker, säger Emma Persson-Sjödin.

Genom projektet vill de båda forskarna få fram kunskap som kan hjälpa hästägare att tidigt upptäcka hälta hemma, samt ge säkrare och förbättrad hältdiagnostik.

–Både tillgången och användningen av objektiva system bland veterinärer har de senaste åren ökat i rask takt. Detta är en mycket positiv utveckling då vi vet att visuell bedömning inte är säker nog. Det är dock viktigt att insamlad data tolkas korrekt, konstaterar Emma Persson-Sjödin.

Forskningsprojektet kommer att utföras med hjälp av flera internationella samarbetspartners.–Utöver NMBU i Norge samarbetar vi också med Utrecht University i Nederländerna och en privatklinik i Lüsche, Tyskland, så en av de stora utmaningarna kommer att vara att hantera de stora mängderna data som samlas in hos dem och oss på SLU.

Källa: Agria Bilden föreställer Emma Persson-Sjödin t v och Anne Selven Kallerud t h.