Misstanke om brott efter konkursen i Skara

Misstanke om brott efter konkursen i Skara

Ägaren till Skara djursjukhus misstänks för brott i samband med djursjukhusets konkurs tidigare i år. Konkursförvaltaren har upptäckt flera frågetecken i bolagets ekonomi och har gjort en anmälan till åklagare.

I januari försattes Skara djursjukhus i konkurs med över 14 miljoner i skulder. Verksamheten omfattade både smådjur och häst, och hade drivits i samma regi sedan 2011. Redan 2013 började företaget gå dåligt, och det har varit på obestånd sedan 2104. Det skriver revisor Staffan Jonsson, som på konkursförvaltarens uppdrag gått igenom företagets handlingar.
I december 2013 var aktiekapitalet förbrukat, vilket innebär att ett aktiebolag måste upprätta en kontrollbalansräkning. Men detta skedde inte. I stället fortsatte ekonomin rasa.

Som mest hade Skara djursjukhus runt 50 anställda, men ägaren Anette Skoog försökte möta krisen genom att säga upp personal och nyanställa andra. Under sjukhusets sista tid var det inte mer än 15 anställda kvar. Enligt förvaltarberättelsen har de anställda beskrivit verksamheten som mycket turbulent och en stor del av personalen valde att självmant säga upp sig under förra året.

Trots den dåliga lönsamheten tog djursjukhusets ägare ut en ordentlig lön – över 1,1 miljon i lön plus bilförmån. Revisorn Staffan Jonsson bedömer att lönekostnaderna samt privata omkostnader har bidragit till de ekonomiska problemen.

I förvaltarberättelsen beskrivs också en affär som gjorts mellan djursjukhuset och andra bolag som drevs av samma ägare. Ett bolag ska ha sålt grindar, stallinredning, får, lamm och kvigor till djursjukhuset till ett värde av 592 000 kronor.
Detta hörde inte till djursjukhusets normala verksamhet, och enligt djursjukhusets personal kom aldrig det inköpta till djursjukhuset. Däremot såldes det vidare från djursjukhuset till ett annat av ägarens bolag lite senare. Priset var då 351 000 kronor.

Totalt har ägaren Anette Skoog krävts på 722 000 kronor i skadestånd av konkursförvaltaren, som dessutom gjort en anmälan till åklagare.

– Något som utmärker den här konkursen är att bolaget under så lång tid har gått med så stor förlust. Det är också osedvanligt komplicerade förhållanden att reda ut, så det kan ta flera år innan allt är klart, säger konkursförvaltaren, advokat Johan Lindgren.

Exakt vilka brott djursjukhusets ägare är misstänkt för vill han inte gå in på, och inte heller om det handlar om affärerna mellan ägarens olika bolag.

– Jag kan inte kommentera det, säger Johan Lindgren.

Trots upprepade försök har det inte gått att nå konkursboets ägare för en kommentar.

Text: Anna Nyberg, frilansjournalist. Foto:Jessica Gow/TT

Denna artikel har även publicerats i Skaraborgs länstidning. Denna version är något kortad.