Albano får Nordens första OCT

AniCura har införskaffat en OCT till djursjukhuset Albanos ögonmottagning i Danderyd. Instrumentet är unikt i Norden inom klinisk verksamhet för djur. Köpet har gjorts med finansiellt stöd av AniCuras delägare, Stiftelsen Djursjukhus i Stor-Stockholm.

Optisk koherenstomografi, OCT, har revolutionerat humansjukvården genom att väsentligt underlätta diagnostiken av ögonsjukdomar och ökat förståelsen för deras orsaker. Vad gäller djursjukvården har ögonfotografering med OCT tidigare framförallt använts inom forskning.

Satsningen ger möjlighet att göra noggrannare undersökningar, särskilja olika ögonsjukdomar och ställa säkrare diagnoser. Instrumentet bidrar till en mer detaljerad och bättre uppföljning av patienter under behandling, liksom patienter med särskilda kroniska ögonsjukdomar.

OCT kan liknas vid ett ekolod som använder ljusvågor istället för ljudvågor. Våglängder ger information från olika vävnader och kan skilja ut näthinnans olika lager beroende på hur de reflekteras. Via informationen bildar datorn en genomskärningsbild av den avbildade näthinnan, hornhinnan eller synnerven. OCT gör det möjligt att behandla bilderna på många olika sätt – bland annat kan datorn ta fram tredimensionella bilder. OCT lämpar sig särskilt bra för att upptäcka ärftliga ögonsjukdomar vilket har stor betydelse för avelsarbetet. Hos hundar finns ett flertal sjukdomar i näthinnan, exempelvis PRA, och med hjälp av OCT kan veterinären styrka misstanken om sjukdomen.

– OCT:n ger en fantastisk möjlighet att undersöka ögonen på våra patienter, inte minst patienter med olika ärftliga näthinnesjukdomar. Det unika med apparaten är att den kan få ut ett tvärsnitt av näthinnan och vi kan därmed bedöma i vilket lager av näthinnan förändringen finns, samt vilken utbredning den har. Ovärderlig information som vi tidigare endast kunnat få fram vid obduktion, säger Titti Sjödahl-Essén, specialist i oftalmologi hos hund och katt samt chefsveterinär på AniCura Djursjukhuset Albano.

 

Källa: AniCura