BSA-kongressen växer år för år

BSA-kongressen växer år för år

BSA-kongressen, som organiseras av Blå Stjärnan Akademin för femte året, är större än någonsin. Idén är att utbilda veterinärer och djursjukskötare inom samma ämnesområden.

BSA-kongressen har blivit en tradition i Göteborg i slutet av januari. I år deltar totalt omkring 340 personer, och utställningsdelen har brett ut sig utanför lokalen.

– Anledningen att vi växer är idén att utbilda hela vårdteamet parallellt. Det innebär att både veterinärer och djursjukskötare utbildas inom samma ämnesområden, säger kongressgeneralen Bert-Jan Reezigt (bilden), som också är ledare för Blå Stjärnan Akademin.

Föreläsarna kommer från Sverige, Norge, Kanada, Tyskland, Nederländerna och Belgien. Höjden på de vetenskapliga föreläsningarna är viktig anser Bert-Jan Reezigt.

– Samtidigt är det centralt att djursjukskötare utbildas av andra djursjukskötare. En annan viktig aspekt är att vi befinner oss i en trevlig miljö som främjar mötet mellan människor, säger han.

Temats väljs efter vad som är aktuellt, vetenskapliga framsteg ska ha gjorts, och ett krav är också att ämnet ska vara applicerbart på teamutbildningstanken. I år är temat den respiratoriska patienten. Tidigare år har kongressen bland annat handlat om njursjukdomar och akutsjukvård.

Kommande års tema är redan klara: Det blir onkologi 2018, endokrinologi 2019, samt sjukdomar i mage/tarm, lever och bukspottkörtel 2020.

– Så du kan planera din utbildning redan nu, säger Bert-Jan Reetzigt.

Text: Ingrid Kindahl Foto: Emelie Lager