Det gäller att vara trygg och möta påtryckningar

Det gäller att vara trygg och möta påtryckningar

Karl-Henrik Heimdahl är FEI-veterinär vid Göteborgs Horse Show och är den som avgör vilka hästar som kommer in på banan vid stora tävlingar. Men han tror att han skulle göra ännu större nytta om det blev krav på veterinärbesiktning även vid mindre tävlingar. Det är där djurskyddet kan brista.

– Mitt uppdrag är som mest intensivt i början av tävlingsveckan då jag sköter besiktningen av alla hästar som ska tävla. Jag kontrollerar att hästen är i tävlingsmässigt skick, hästens identitet, att man följt vaccinationsregelverket och så stämplar jag passet. Så det blir även en hel del pappersarbete, säger Karl-Henrik Heimdahl.

Karl-Henrik Heimdahl önskar att veterinärbesiktningar blev rutin vid nationella tävlingar och på hopptävlingar även på lägre nivå. I dagsläget finns inget krav på veterinärbesiktning förrän man startar i 1.20-klasser.

Läs hela artikeln i VeterinärMagazinet nr 2/2017 som utkommer v 14.