Nya djurvårdare ut på arbetsmarknaden

Nya djurvårdare ut på arbetsmarknaden

Den 2 juni går den andra kullen ut från Djurvårdarprogrammet på Biologiska Yrkeshögskolan i Skara. Då kommer 32 nya djurvårdare ut på arbetsmarknaden.

Utbildningen är tre terminer lång, och mycket praktik är inlagd i utbildningen, berättar Anita Hildensjö, leg vet och utbildningsansvarig för Djurvårdarprogrammet BYS.

Praktiken är på 18 veckor totalt, fördelat på fyra tillfällen. Två praktikperioder har inriktningen vårdhygien respektive reception. Två praktikperioder på sju veckor vardera har inriktningen stationärvårdsarbete för djurvårdare respektive polikliniskt arbete för djurvårdare.

Inför varje praktikperiod läser studenterna ett aktuellt kursblock med mycket praktiska övningar varvade med teori.

Är det lätt att hitta praktikplatser?

– Studenterna upplever att det kan vara svårt framför allt inför första praktikperioden, men det brukar lossna. Vi är ju en relativt ung utbildning, och inte så kända ännu. Praktikvärdar som haft våra studenter är mycket positivt inställda till utbildningen, och våra studenter får många fina omdömen, vilket är mycket roligt, säger Anita Hildensjö.

Praktikperioderna gör att studenterna känner sig trygga i sin yrkesroll, och knyter arbetsgivarkontakter.

– De behöver inte heller läras upp på kliniker eller djursjukhus, utan är direkt anställningsbara som kompetenta djurvårdare, intygar Anita Hildensjö.

Hon anser att det faktum att de flesta studenterna får jobb i form av sommarjobb, längre vikariat, och även fast anställning efter avslutad utbildning, talar för att de är uppskattade i branschen.

Nästa årskull består av 35 studenter som tar examen om ett år. I januari 2018 anländer ytterligare cirka 35 nya studenter till Skara för att påbörja sin utbildning.

Text: Ingrid Kindahl