Motion Capture tar steget in i djursjukvården

Motion Capture tar steget in i djursjukvården

Normalt kanske de flesta tänker på dataspel eller 3D-animeringar i filmer när de hör ordet ”Motion Capture”. Men nu har Specialisthästsjukhuset i Helsingborg med hjälp av Stiftelsen Svensk Djursjukvård investerat i det högteknologiska systemet Q-horse.

Systemet visas på Falsterbo Horseshow 8-16 Juli och EM i Ridsport i Göteborg 21-27 augusti 2017, skriver Evidensia i ett pressmeddelande.

Genom avancerad teknik med kameror som mäter i 360 graders perspektiv går det att göra en komplett analys av hästars rörelsemönster.

Q-horse kan även mäta effekten av olika interventioner som bedövningar, fysioterapi, kiropraktik, byte av sadel eller bett och olika typer av skor- vilket öppnar för fantastiska möjligheter.

En objektiv rörelseanalys som Q-horse har många användningsområden, bland andra:

  • Hitta småförändringar som har betydelse för högpresterande hästar.
  • Som underlag till specialskoning, ändrat träningsupplägg och som hjälp med att formtoppa inför viktiga tävlingar.
  • En objektiv analys som en del av hältutredningar.
  • Second opinion när traditionella utredningsmetoder inte ger önskat resultat

Så här går det till:

  1. Placera markörer. Tre grupper med markörer placeras ut. En grupp sätts på huvudet, en ovanför bogen och den sista ovanför bäckenet. Hästen känner inget obehag av markörerna, de fästes med en självhäftande tejp på hårremmen.
  2. Hältutredning. Hästens rörelsemönster kan analyseras i trav, på rakt spår med hårt underlag och på volt i ridhus.
  3. Omedelbart resultat. Jämförelse kan göras direkt mot föregående besök eller mot tidigare monitorering. Analyserna sparas, vilket gör det möjligt att följa hästens rörelser över lång tid.
  4. Online rapport. Programmet genererar automatiskt en lättförståelig rapport med relevant information från utredningen. Ägaren får med sig en rapport hem redan samma dag.

Källa: Evidensia