Transportera hästen på rätt sätt

Transportera hästen på rätt sätt

Veterinärer får ofta frågor kring hästtransporter. Nu kan de hänvisa till boken ”Transportera hästar” av tävlingsryttaren och hovslagaren Therese Viklund. Boken vänder sig till både proffs och amatörer och till såväl privatpersoner som företagare, kort sagt till alla hästtransportörer.

Enligt Therese Viklund har veterinärer ha bra koll på regelverken som gäller för hästtransporter. Men regelverket är detaljerat och det kan ta tid att svara på alla frågor.

I 20 år har Therese Viklund och hennes familj transporterat hästar på vägarna mellan tävlingar inom landet och utomlands och mellan olika stall. De har upptäckt att det är en hel vetenskap att ha alla papper i ordning och att göra rätt.

Förhoppningen är att boken ska sälja bra och generera pengar till Therese Viklunds egen satsning inför VM och OS i fälttävlan. VM går i Tryon i North Carolina, USA, i september i år och OS ligger drygt två år fram i tiden. Till VM räknar arrangörerna med en halv miljon besökare och om Therese kvalar in dit kommer att avgöras i tävlingar i England, Tyskland och Frankrike under våren.

– Jag finansierar min egen satsning, tillsammans med min familj, och den är enormt kostsam, säger hon. Och det är inte lätt att få ekonomisk sponsring. Så nu försöker jag slå mynt av mina kunskaper om att transportera hästar.

När man transporterar hästar är det olika regler för privatpersoner och företag. Det är också många myndigheter inblandade, både Jordbruksverket, Trafikverket och i vissa fall Länsstyrelsen ska ha sitt finger med i det här spelet.

– Att göra fel kan bli dyrt, förklarar Therese. Jag har träffat personer som fått betala mellan 50 000 och 100 000 kronor för att de saknat papper när de försökt köra in i Danmark och Tyskland med hästtransporter. Och i det läget går det inte heller att vända och åka tillbaka, man måste skaffa fram rätt papper. Det vanligaste felet är att man saknar rätt papper från Länsstyrelsen om transporten pågår i mer än åtta timmar.

Men det är inte bara tullen som är en flaskhals för hästtransportörerna. Transporterna kan också stoppas på vägarna av polisen.

Som hästtransportör måste man vara påläst och om man ska köra utanför landets gränser, gäller det att kunna regelverket även i de andra länderna.

Therese Viklund är 30 år, utbildad hovslagare och har hållit på med fälttävlan sedan hon var tio. Hon säger att det är en tuff sport, men att hästarna mår bra av allsidig träning och total vila efter tävlingar och att de kan tävla upp till 20 års ålder. Själv tränar och tävlar hon med två ston som är tio år och som ägs av veterinären Lena Nyström. De hästarna gillar att åka hästtransport. De springer med lätta steg upp på lastbilen, troligtvis för att de vet att det väntar något roligt efter transporten.

Boken ”Transportera hästar” kostar 255 kronor, inklusive frakt, och beställs enklast genom Thereses hemsida QualityEventing.se.

Text: Kerstin Stålbrand