Artificiell intelligens hittar bakbenshältor

Artificiell intelligens hittar bakbenshältor

Hela samhället surrar just nu av AI, och djursjukvården är inget undantag. På SLU använder man AI inom biomekanikforskningen.

Artificiell intelligens och hältutredningar låter som en långsökt koppling, åtminstone för den oinvigde. Men på SLU används nu AI i biomekanikforskningen för att förbättra förståelsen för och diagnostiken av bakbenshältor hos häst.

– Jag är superintresserad av hur hästar rör sig, och har insett att det som beskrivs i litteraturen om bakbenshältor inte stämmer på alla individer. Dessutom finns det skillnader mellan olika raser.

Det säger Elin Hernlund, som är både kliniker och biomekanikforskare. Hon har fått anslag från Stiftelsen Hästforskning för att hitta nya vägar att förstå den tredimensionella rörelsen i hästens bakdel. Den har hittills inte beskrivits.

– Jag har blivit så nyfiken på vad som egentligen händer i bäckenet då hästen rör sig och varför det inte finns mer beskrivningar av normalvariationen, förklarar hon.

Elin Hernlund tillhör SLU:s biomekanikgrupp och rörelseanalyslabb, som VeterinärMagazinet skrev om för snart två år sedan. Arbetet med analyser av höghastighetsfilmer har – som forskning alltid gör – väckt nya frågeställningar, inklusive om bakbenshältor.

Läs hela intervjun i VeterinärMagazinet nr 5 som utkommer vecka 44.

Foto: Göran Ekeberg