De vill halvera valpdödligheten

De vill halvera valpdödligheten

Helene Alm och Annika Nygren på Bagarmossens djursjukhus vill halvera valpdödligheten i Sverige. Nu har de startat en mödravård för hundar och katter.

VeterinärMagazinet har tidigare skrivit om den höga dödligheten bland valpar och kattungar. I vissa länder talar om man om att 30 procent av de nyfödda går förlorade, i Sverige är siffran lägre.

– Kanske 10 procent. Vår ambition är att halvera siffran till 5 procent, säger Helene Alm.

Hon är veterinär med AI-kompetens (AI som i artificiell insemination) och under utbildning till steg 1-specialist i reproduktion. Bland annat har hon gått kurs på ESAVS i Schweiz, hon var i USA för fyra år sedan för att studera och ska inom kort resa till Nya Zeeland för att utbildas av en specialist där.

Tillsammans med djursjukskötaren Annika Nygren utgör Helene Alm ett radarpar på Anicura Regiondjursjukhuset Bagarmossen, ”Bagis” i folkmun. Annika Nygren har lång erfarenhet av reproduktion, inte bara från yrket utan också från egen uppfödningsverksamhet.

– Det finns inget härligare än att gnugga liv i en kull efter kejsarsnitt och se djurägaren åka hem med pigga valpar eller kattungar, säger Annika Nygren.

I höstas fick de chansen att öppna sin mödravård på Bagis.

Läs hela artikeln i årets första VeterinärMagazinet som utkommer v 7.