Hon ger goda råd om sårvård

Hon ger goda råd om sårvård

Med en ökad medvetenhet om behovet av minskad antibiotikaanvändning har flera andra sårvårdsprodukter dykt upp på marknaden.

Legitimerade djursjukskötaren Jasmine Bengtsson är omsorgssköterska, hygienombud och kvalitetskoordinator på Anicura Djursjukhuset i Hässleholm. I en artikel i VeterinärMagazinet nr 2 reder hon ut begreppen och ger goda råd om bra sårvård.

En viktig förutsättning för lyckad sårläkning handlar bland annat om kommunikation, anser hon.

För att minimera risken för infektion behövs självklart djursjukskötare och djurvårdare med kunskap om aseptisk förberedelse av sårområdet och veterinärer med kunskap om sårläkningsprocesser.

– Men något som också är oerhört viktigt, och ibland lätt att glömma, är att även om vi inom djursjukvården gör fantastiska insatser på jobbet, kan vårt arbete snabbt spolieras om inte djurägaren har fått rätt information och instruktioner.

Andra avgörande faktorer är god handhygien hos all den personal som tar hand dom patienten, uppskjuten operation om patienten har sekundär infektion eller annan systemisk sjukdom, aktiv postoperativ övervakning och god kirurgisk erfarenhet, teknik och etikett i operationssalen.

Hela artikeln finns att läsa i VeterinärMagazinet nr 2 som utkommer vecka 14.

Text: Maria Lindberg Foto: Anicura