OV:s lokal i Göteborgs hamn får kritik

OV:s lokal i Göteborgs hamn får kritik

Den lokal i Göteborgs hamn som officiella veterinärer, OV, använder för importkontroll av foder och livsmedel uppfyller inte gällande lagkrav. Det anser Livsmedelsverket och Jordbruksverket som nu trycker på myndigheterna för att ägaren av lokalen, APM terminals, ska rätta till bristerna.

– Jag skulle tro att situationen i Göteborg skapar frustration för alla inblandade parter. Framför allt för de OV som sitter på plats, säger Jessica Nordström, kontrollsamordnare för den veterinära gränskontrollen på Jordbruksverket.

EU-kommissionen gjorde förra året en kontroll av lokalen och har bland annat pekat på att frysar är trasiga, att det inte finns någon plats att lagra varor vid rumstemperatur, och att det inte finns utrymme där en hel container kan tömmas för att undersökas.

”Gardinerna på dockningsporten är trasiga vilket gör det möjligt för skadedjur och kall luft att komma in under lastning och lossning av containrar”, skriver EU-kommissionen i en kommentar.

Dessutom är tre portar till lokalen inte täta enligt uppgift.

”Uppifrån regnar det på oss och de kartonger vi lyfter ut”, skriver Livsmedelsverket i en kommentar.

Hur har det blivit så här?

– Det är väl dåligt underhållet rent generellt, säger Jessica Nordström.

Vad har ni att sätta emot om APM inte avhjälper bristerna?

– Når inte lokalen upp till kraven så kan man i slutändan bestämma att till exempel inte genomföra några importkontroller.

EU-kommissionen meddelar att man vill ha in en åtgärdsplan från Sverige senast den sista mars om vad som kommer att göras för att rätta till bristerna.

På APM Terminals är man väl medvetna om bristerna. Enligt bolaget hade man tidigare planerat att flytta gränskontrollen till ett annat område. Man ville därför inte lägga ner pengar på att renovera de befintliga lokalerna. Men flytten blir enligt uppgift inte av. Bolaget meddelar att man snart ska ha ett ledningsmöte om situationen.

– De kommer att ta beslut denna vecka, säger Gunnar Magnusson, infrastrukturchef på APM Terminals.

Text: Håkan Frisell Foto: Shutterstock.com