Teknik kan inte ersätta ”kläm och känn”

Teknik kan inte ersätta ”kläm och känn”

Kläm och känn, och ta upp en noggrann anamnes. Ställ specifika frågor till ryttaren. Det är den legendariske hästveterinären Jonas Tornells handfasta råd till den som vill bli expert på hältor.

Jonas Tornell har gjort runt 96 000 hältutredningar sedan han öppnade sin klinik i skånska Spannarp 1998. I siffran ingår utredningar han har utfört på flera av världens bästa trav- och sporthästar. I 16 år var han smått legendarisk svensk landslagsveterinär för hoppning och dressyr. Man kan nästan säga att hältdiagnostik är hans livsluft.

Tricket är att se till att varje hältutredning utförs enligt en viss struktur, och enligt Jonas Tornell går det inte att ersätta några moment i strukturen med teknik som lameness locator eller höghastighetsfilmning. Dessa hjälpmedel ska ses som komplement.

I sommarnumret av VeterinärMagazinet som utkommer v 27, ger Jonas Tornells sina bästa råd i en längre artikel.