Egna skador gav idé till rehab för djur

Egna skador gav idé till rehab för djur

Stefan Rosén har kommit till en punkt i livet där det känns allt viktigare att lämna över kunskap till andra. På hans klinik Redog bedrivs undervisning för veterinärer, djursjukskötare och fysioterapeuter, men också privatpersoner och uppfödare.

Kliniken ligger inte så långt från Strömsholm, där Stefan Rosén har fått sin skolning, bland annat under nestorn Lennart Sjöströms skyddande vinge. Numera är Strömsholm både partner och konkurrent.

Efter 30 år är Stefan Rosén något av en kändis i branschen, men att han började som mycket duktig fotbollsspelare, det visste inte ens hans fru när hon föreslog att han skulle bli tränare för yngsta sonens fotbollslag.

Kanske var minnena så svåra att Stefan inte ville prata om dem. Som 16-åring, en av de yngsta i Sverige, spelade han i division II, det som i dag heter Superettan.

– Men jag var snabbare än jag var stark och blev ofta tacklad av större killar. Eftersom jag inte var tillräckligt tung drog jag på mig massor av skador. Efter en korsbandsskada förstod jag att jag måste lämna fotbollen. Då började jag med motocross i stället – och drog på mig omkring 20 frakturer på tre år.

Det var en sorg, men de många skadorna lärde honom mycket om anatomi, läkning och rehabilitering. Denna skatt av dold kunskap hade han med sig när han sökte jobb som djurvårdare på Strömsholm 1990. Han lärdes upp internt och har senare kompletterat med studier för att bli legitimerad.

Tack vare att han samarbetade med mentorn och massören Rolf Gustafsson noterade Stefan att förlamade patienter som fick massage och inte bara kirurgisk behandling oftare överlevde jämfört med dem som endast opererades. Men generellt var statistiken dålig: Bara 50 procent av dem som fick operation överlevde mer än något år.

Stefan Rosén beslöt att själv satsa på massagen med det primära syftet att förbättra vårdkvaliteten för taxar med diskbråck.

Han tog sina idéer till högsta ort, det vill säga den legendariska ortopedkirurgen Lennart Sjöström. Som höjde ett ögonbryn, muttrade ett okej – och skaffade fram lite pengar för att Stefan skulle få prova.

Hur det gick sedan kan du läsa i VeterinärMagazinet nummer 5, som utkommer nästa vecka (v 37).