Restips för framtiden: “I vår Herres hage”- praktiken i York

Restips för framtiden: “I vår Herres hage”- praktiken i York

Veterinären Alfred “Alf” Wight skapade under pseudonymen James Herriot en av de mest populära tv-serierna genom tiderna: “I vår Herres hage”. Nu har den nyinspelade versionen av serien åter gjort succé på Svt1. Wights praktik har blivit ett museum, välbesökt av – just det – veterinärer.

I närheten av vackra York, drygt två timmar med tåg från London, ligger den lilla staden Thirsk. Det var här som Alf Wights böcker om patienter och djurägare utspelade sig. Böckerna har sålt i 60 miljoner exemplar och filmades i tv-serien “I vår herres hage”. Den spelades in i 90 avsnitt och sändes i sju säsonger mellan 1977 och 1990. Serien anses vara en föregångare till dagens populära veterinärprogram. I lördags startade den nyinspelade varianten med Samuel West som den äldre veterinären Siegfried Farnon. Stor succé redan, om man får tro entusiasmen på sociala medier.

Alf Wight var populär. När han dog 1995 kom 2 000 personer till en minneshögtid i den medeltida katedralen i York. Förra året firades hans hundraårsdag med en smokingmiddag.

Succén med serien fick de lokala myndigheterna att investera över 14 miljoner kronor i ett museum över Alf Wights liv och verk, i samma hus där han och kollegerna “Siegfried” och “Tristan” hade sin praktik i serien.

Som turistattraktion är museet också en succé, och bland besökarna är yrkesgruppen veterinärer klart överrepresenterad.

– Hit kommer veterinärer från hela världen, både på gruppresor och enskilt, och förstås många brittiska veterinärer, säger Kate Pawlett som är museets manager.

Så reser du dit

 • Flyg: till Manchester (för fokus på regionen) eller London (för dagstur).
 • Tåg: från London, York eller Manchester till Thirsk.
 • Dagstur med tåg från London, utan byten. Exempel avgång London King’s Cross 8.03, ankomst 10.30, tillbaka 16.43 ankomst 19.05. Restid från York 18 minuter, Manchesters flygplats 1,5 timme.
 • Beställ tågbiljett via trainline.co.uk. Biljettpriserna varierar stort beroende på framförhållning och olika avgångar. För juli månad ligger biljettpriset i det stora spannet 22–200 pund för enkel resa.

Reservation för att prisbild och tillgång kan ha ändrats. Med tanke på pandemin lär också själva resandet få anstå, men planera kan man ju alltid.

Om resmålet

 • Thirsk är en charmig småstad med butiker, teställen och pubar, 18 minuter från York.
 • Museet The World of James Herriot, Kirkgate, Thirsk, är öppet dagligen året runt, utom 25-26 dec och 1 jan.
 • Trakten är värd mer tid än ett dagsbesök, med vandring, besök på slott och i berömda kyrkor, på pubar, teställen och bryggeribesök. York är en av England bäst bevarade medeltida städer med bland annat ett vikingamuseum.

Boende

 • Utbudet är mycket stort. Den som hyr bil eller delar på en taxi kan välja att bo på lantgård, tex Greystone Farm (med stamboksförda Suffolkfår) eller Low Osgoodby Grange. Det går även att bo i tv-seriens “Skeldale House”, som inte ligger i Thirsk, utan i byn Askrigg och nu är ett högt rankat B&B.

Transport i området

 • Hyra egen bil ger större flexibilitet, men vänstertrafik och bitvis intensiv trafik kan vara en utmaning.
 • Det finns inga specifika “Herriot-turer” med buss, men titta efter sightseeingturer från York med temat Yorkshire Dales. Där ingår automatiskt en del av vyerna från serien och helt enkelt regionen där Herriot hade sitt dagliga värv.

Text: Cecilia Lönnell Foto Helene Bolinder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Restips: “I vår Herres hage”- praktiken i York

Veterinären Alfred “Alf” Wight skapade under pseudonymen James Herriot en av de mest populära tv-serierna genom tiderna: “I vår Herres hage”. Hans praktik har blivit ett museum, välbesökt av – just det – veterinärer.

 

I närheten av vackra York, drygt två timmar med tåg från London, ligger den lilla staden Thirsk. Det var här som Alf Wights böcker om patienter och djurägare utspelade sig. Böckerna har sålt i 60 miljoner exemplar och filmades i tv-serien “I vår herres hage”. Den spelades in i 90 avsnitt och sändes i sju säsonger mellan 1977 och 1990. Serien anses vara en föregångare till dagens polpulära veterinärprogram.

 

När Alf Wight dog 1995 kom 2 000 personer till en minneshögtid i den medeltida katedralen i York. Förra året firades hans hundraårsdag med en smokingmiddag.

 

Succén med serien fick de lokala myndigheterna att investera över 14 miljoner kronor i ett museum över Alf Wights liv och verk, i samma hus där han och kollegerna “Siegfried” och “Tristan” hade sin praktik i serien.

 

Som turistattraktion är museet också en succé, och bland besökarna är yrkesgruppen veterinärer klart överrepresenterad.

Så reser du dit

 • Flyg: till Manchester (för fokus på regionen) eller London (för dagstur).
 • Tåg: från London, York eller Manchester till Thirsk.
 • Dagstur med tåg från London, utan byten. Exempel avgång London King’s Cross 8.03, ankomst 10.30, tillbaka 16.43 ankomst 19.05. Restid från York 18 minuter, Manchesters flygplats 1,5 timme.
 • Beställ tågbiljett via trainline.co.uk. Biljettpriserna varierar stort beroende på framförhållning och olika avgångar. För juli månad ligger biljettpriset i det stora spannet 22–200 pund för enkel resa.

Om resmålet

 • Thirsk är en charmig småstad med butiker, teställen och pubar, 18 minuter från York.
 • Museet The World of James Herriot, Kirkgate, Thirsk, är öppet dagligen året runt, utom 25-26 dec och 1 jan.
 • Trakten är värd mer tid än ett dagsbesök, med vandring, besök på slott och i berömda kyrkor, på pubar, teställen och bryggeribesök. York är en av England bäst bevarade medeltida städer med bland annat ett vikingamuseum.

Boende

 • Utbudet är mycket stort. Den som hyr bil eller delar på en taxi kan välja att bo på lantgård, tex Greystone Farm (med stamboksförda Suffolkfår) eller Low Osgoodby Grange. Det går även att bo i tv-seriens “Skeldale House”, som inte ligger i Thirsk, utan i byn Askrigg och nu är ett högt rankat B&B.

Transport i området

 • Hyra egen bil ger större flexibilitet, men vänstertrafik och bitvis intensiv trafik kan vara en utmaning.
 • Det finns inga specifika “Herriot-turer” med buss, men titta efter sightseeingturer från York med temat Yorkshire Dales. Där ingår automatiskt en del av vyerna från serien och helt enkelt regionen där Herriot hade sitt dagliga värv.

 

Text: Cecilia Lönnell