Nu finns covid-19-vaccin för djur, men behövs det?

Nu finns covid-19-vaccin för djur, men behövs det?

Nu finns ett vaccin mot covid-19 hos djur. Det har godkänts i Ryssland och kan börja tillverkas redan i april, skriver franska Vétitude.fr. Men frågan är – behövs vaccinet?

Kliniska prövningar har enligt de ryska forskarna visat att alla djur som fått vaccinet Carnivac-Cov utvecklade antikroppar mot Sars-CoV-2, som orsakar sjukdomen covid-19.

Djurslag som är mottagliga för Sars-CoV-2 och aktuella för vaccinet är katt, hund, iller, räv och mink. Enligt Konstantin Savenkov, veterinär på myndigheten för djur- och växtskydd, är vaccinet för närvarande endast avsett för köttätare.

Nyttan av ett sådant vaccin för djur kan dock ifrågasättas. I Frankrike anser folkhälsomyndigheten ANSES att sällskapsdjur inte har någon stor betydelse för spridningen av covid-19 till människor. Svenska SVA intar samma hållning på sin hemsida.

Men även om det nya coronaviruset inte gör husdjuren sjuka, kan det ändå cirkulera i djurpopulationer, menar forskare. En studie vid veterinärhögskolan VetAgro Sup i Lyon, visar att djur vars ägare är smittade av covid-19 löper åtta gånger så stor risk att smittas jämfört med djur vars ägare är friska. 20 procent av de djur som bor i hushåll där människor smittats av covid-19, visade sig vid test vara positiva. Det tyder på en mycket större virusspridning än vad man hade förväntat, enligt forskarna bakom studien. I en kolumn publicerad i den vetenskapliga tidskriften Virulence uppger forskare att det inte är otänkbart att vaccinering av vissa tamdjur blir nödvändig i framtiden för att begränsa spridningen av viruset.

Detta är inte en åsikt som alla delar. Den ryska djursjukvårdskedjan Belyi Klyk har för sin del tonat ner vaccinets nytta för närvarande. ”Hittills har inga riskfaktorer för katter och hundar fastställts. De har inte bevisats bära covid-19-viruset”, enligt företrädare för nätverket. Även de ryska pälsföretagens förening anser att det är för tidigt att vaccinera sina cirka 2 miljoner minkar.

Covid-vaccination av djur bör alltså ses som en möjlig framtida försiktighetsåtgärd mer än som ett verkligt behov – även om situationen skulle kunna förändras. Produktionen av vaccinet startar i april, och kommer inte att finnas tillgängligt på den europeiska marknaden förrän EMA har gett grönt ljus. Men de ryska myndigheterna uppger att vaccinet kommer att bli obligatoriskt för alla djur som arbetar på flygplatser eller för dem som deltar i militärparader.

I Europa sägs flera pälsfarmar ha visat intresse för det nya vaccinet. Ingen vill återuppleva krisen från november förra året, då 17 miljoner minkar slaktades efter att de konstaterats bära på en mutation av coronaviruset som återsmittade människor.

Källa: Vétitude.fr Bilden är en genrebild.