Veterinärbrist tvingar klinik att lägga ned jour

Veterinärbrist tvingar klinik att lägga ned jour

Veterinärbristen tvingar ännu en klinik att skära ner. Nu avvecklar Stordjursveterinärerna i Varberg sin jourverksamhet. Det skriver ATL idag som bland andra intervjuat veterinären Anna Maria Olhav Olsson, som tillsammans med sin man och en kompanjon driver Stordjursveterinärerna.

– Det känns jättedeppigt. Vi möts av väldigt stor förståelse och ingen har varit ifrågasättande. Men en del är såklart oroliga över hur saker ska lösa sig, säger hon till ATL.

Stordjursveterinärerna i Varberg har i flera år haft jourberedskap dygnet runt för sina kunder.

Men när de inte fick en enda kvalificerad sökande till en ledig veterinärtjänst och samtidigt har personal som väntar barn fick de dra i nödbromsen.

För en vecka sedan meddelade de sina kunder och distriktsveterinärerna att jourverksamheten stänger, redan i början av juni för hästägare. Fram till augusti ska de fokusera på att ha jouren i gång för lantbruksdjuren, men vid hög belastning kan de behöva hänvisa till distriktsveterinärerna i Kungsbacka innan dess.

Från och med augusti jobbar de bara på kontorstider och uteslutande med lantbruksdjur.

Varberg är ett så kallat ”vitt område” där Distriktsveterinärerna inte har någon verksamhet eftersom lokala privata aktörer har skött akutvården dygnet runt. Jordbruksverket ska undersöka om det går att samarbeta med andra privata veterinärer eller om distriktsveterinärerna i Kungsbacka, fem mil därifrån, ska ta över jouren helt.

– För att vi regelrätt ska börja jobba i Varberg krävs att Jordbruksverket ger klartecken. Akut sjuka djur får vi försöka lösa. Det är så vårt uppdrag ser ut. Men det kommer att bli längre väntetider och det sker mitt under sommaren när vi redan har mindre bemanning, säger Karolina Dahlqvist, klinikchef för distriktsveterinärerna i Kungsbacka och tillförordnad regionchef Region syd.

– Om man i Varberg är van vid veterinärer som kan komma på en halvtimme så är det betydligt längre för oss. Det är större avstånd och vi får ett dubbelt så stort område att täcka, fortsätter Karolina Dahlqvist.