Tove Fall leder studie med coronahundar

Tove Fall leder studie med coronahundar

I våras började Sveriges första coronahundar utbildas i Uppsala. Projektet försenades eftersom man inte fick in tillräckligt mycket positiva prover att träna på. Nu satsar projektledaren och veterinären Tove Fall på att få in fler prover från personer med positivt testsvar.

Studien har pågått sedan i mars i år och är ett samarbete mellan Uppsala Universitet, SLU, Region Uppsala och hundträningsföretagen Hundhjälpen i Uppland och Stockhund. Åtta hundar valdes ut och tränades på doftprover: servetter som strukits på både bekräftat smittade personer och personer som testat negativt.

Från början var målet att hundarna skulle ha slutprövning i juni. Men under perioden sjönk smittspridningen och det var svårt att få tag på doftprover från bekräftat positiva.

– Vi har samlat prover i totalt 24 veckor och det är tufft. Vi får in ungefär 200 prover i veckan och ibland är det ett som är positivt, ibland fyra-fem, säger Tove Fall, till Upsala Nya Tidning.

Eftersom de hade ett så litet antal prover fanns det också en oro för att hundarna lärde sig att känna igen just de proverna, och inte coronasjuka generellt.

Nu hoppas Tove Fall att man kan kommer få in fler prover med hjälp av en ny satsning. En del av de personer som får ett positivt provsvar kommer nu att erbjudas delta i studien och få hem ett kit för doftprovtagning.

– Om vi får ett par-tre prover om dagen kan vi nog komma igång med träning snart. Hur många prover vi får in avgör också vilken omfattning vi kan köra, om det blir för lite kanske vi behöver dra ner på antalet hundar, säger Tove Fall och fortsätter:

– Forskningsmässigt är det lika intressant att se hur duktiga de kan bli. Om det blir en ny pandemi har vi allt det här i ordning och vet hur man utbildar hundar snabbast. Men även användningsmässigt så kommer vi nog få dras en del med covid även framöver. Och det kan ju vara så att man vill smittsäkra evenemang eller har andra känsliga miljöer där man vill säkerställa att det inte är någon covid, säger Tove Fall.

Även om det finns studier på coronahundar kan den svenska studien bli unik eftersom en stor del av befolkningen är vaccinerad.

– Det ska bli intressant att se om de märker skillnad på de som är vaccinerade och kanske får milda symptom och de som inte är vaccinerade, säger Tove Fall.

Tidigare studier har visat att hundar är effektiva på att upptäcka smitta. En brittisk studie visade att hundarna hittade 94 av 100 positiva. Det är mer effektivt än de snabbtester som finns på marknaden idag, och dessutom oerhört mycket snabbare: Hundarna markerade på en sekund. Snabbtesterna ger svar på 15-30 minuter.Källa: Upsala Nya Tidning
Foto: Göran Ekeberg