Avdelning för exotiska djur på UDS i full sving

Avdelning för exotiska djur på UDS i full sving

Intresset för exotiska djur ökar stadigt, och numera finns en fullt fungerande exo-avdelning på UDS i Ultuna. Initiativet till att bygga upp avdelningen kommer från Ingrid Soto Ababneh. Det tog två år.

Helt klart är det dock inte riktigt än. Bland annat återstår att omvandla ett antal hundburar till diton för kaniner, råttor och chinchillor, och det ska köpas in speciella små ventilatorer som passar reptiler och fåglar. För bukingrepp måste de intuberas, och man kan inte använda samma ventilator som för gnagare.

– Men det mesta är klart och numera gör vi allt här. Vi har nyss återupplivat en kanin, vi tar hand om fåglar och reptiler med värpnöd och andra sjukdomar, kaniner med dystoki och frakturer, det är tumörer, sårskador och – givetvis – tandproblem, berättar Ingrid Soto Ababneh. Hon är veterinär och veterinärchef för hela UDS smådjur tillsammans med kollegan Charlotta von Delwig.

– Tillsammans råddar vi ungefär 40 veterinärer. Det handlar om utbildningsplaner, rekryteringar, handledning. Utöver det kommer arbetet på exotiska avdelningen, varifrån jag har kört att antal utbildningar för alla veterinärer på UDS. Intresset har varit stort, säger Ingrid Soto Ababneh.

Avdelningen har funnits i två år. Under den tiden har Ingrid och hennes medarbetare utarbetat protokoll för hur de exotiska djuren ska tas om hand. Till sin hjälp har hon också haft sin mentor Gunnel Anderson, som grundade djurkliniken Roslagstull med dess inriktning på exotiska djur. Numera är hon pensionär, men finns alltid med i bakgrunden. ”För klurigare fall”, som Ingrid säger.

Läs hela reportaget i VeterinärMagazinet nr 2 som utkommer i början av april.

Foto: Göran Ekeberg