Det bästa med jobbet är studenterna

Det bästa med jobbet är studenterna

Efter tio år på klinik sökte sig stordjursveterinären och hästodontologen Anja Pedersen tillbaka till skolan. Den här gången för att stå bakom katedern, eller som under pandemiåren, framför dataskärmen på SLU:s veterinärutbildning.

Vad är det viktigaste att lära ut?

– Kritiskt tänkande och att det inte finns några svart/vita svar. Sanningen ligger ofta i gråzonen. När jag nu ägnar mycket tid på nätet så märker jag också vilket enormt flöde av information av varierande kvalitet som matas ut oavbrutet. Det gäller att lära sig hantera all information, vilket får eleverna att vässa sitt kritiska tänkande. Men de måste också ha bra grundkunskaper. Det är där vi lärare kommer in.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Lärararbetet medför mycket egenansvar. Vi har en årsarbetstid vilket innebär pressande arbetstoppar, men lite lugnare perioder däremellan. Det gäller att få det att passa in i det övriga livet. Men det absolut bästa är förstås studenterna. Det är så underbart att få ta del av deras frågor och se dem utvecklas. Det är också viktigt att förklara för dem att det vi håller på med egentligen är pågående forskning. Då är det viktigt att poängtera att det jag berättar i dag är det korrekta för stunden, i morgon kanske vi väljer att arbeta på andra sätt på basis av nya kunskaper.

Läs hela intervjun med Anja Pedersen i nästa nummer av VeterinärMagazinet som utkommer i slutet av maj.

Text: Beata Hansson
Foto: Carl Björkqvist