Vem är hundens bästa vän?

Vem är hundens bästa vän?

Årets djurskyddskonferens uppehöll sig vid smuggelhundar och vid problemet med skadlig avel av hundar och katter. Det skriver tidningen Djurskyddet.

Enligt Tidningen Djurskyddet finns nu en stor oro för den nya gemensamma EU-lagstiftningen gällande import av hundar, som väntas träda i kraft 2026. Då är det meningen att anmälningsskyldigheten för hundar ska slopas och det blir fritt att föra hundar över gränserna.

–Det skulle få katastrofala följer, sade Håkan Hansson, biträdande chef för kontrollenheten Syd vid Tullverket, som vittnade om att hundar utsätts för ett fruktansvärt lidande vid införsel till Sverige från utlandet.

Samtidigt berättade Simon Vestling, kundsäkerhetsansvarig på Blocket, om att det pågår ett arbete för att få bort annonser för oseriös handel med djur.

När det gäller extremavel på hund och katt var den norska veterinären Åshild Roaldset den mest aktuella gästen. Hon är generalsekreterare för Dyrebeskyttelsen, som stämde den norska kennelklubben NKK, två rasklubbar och uppfödare av flera hundraser för brott mot djurskyddslagen – och fick rätt.

Hon menade att engelsk bulldogg och cavalier king charles spaniel, de två aktuella raserna, är goda själar som lever i sjuka kroppar, och att de förtjänar bättre liv. I sitt anförande lyfte hon fram att även andra hundraser, som betraktas som friska, tvingas leva med konsekvenser av dålig avel. Det gäller exempelvis 12,6 procent av alla gordonsetter som lever i Norge drabbas av en ärftlig sjukdom som ger klolossning.

Husdjursgenetiken Katja Nilsson vid SLU påpekade att hund- och kattavel ofta bedrivs på hobbynivå. Hon presenterade en önskelista:

  • Stambokföring av alla hundar, även korsningar.
  • Officiella hälsokontroller av alla hundar, även korsningar.
  • Öppna stamböcker med bredare fokus på funktion och hälsa.

Även extremavel av katter diskuterades, och kattspecialisten Åsa Ohlsson påpekade att kattaveln inte premierar utifrån att katterna är bra råttfångare, utan från estetiska ideal.

Källa: Tidningen Djurskyddet